Молдова отрича да дължи 800 млн. долара на "Газпром". Мая Санду се позова на международен одит

Мая Санду, президент на Република Молдова

Молдова не дължи 800 милиона долара на руския газов гигант "Газпром". Това е потвърдил международен одит, съобщи президентът на страната Мая Санду, цитирана от Ройтерс.

До 2021 г. Молдова купуваше руски природен газ. В края на годината обаче "Газпром" и неговото молдовско дъщерно дружество казаха, че страната е натрупала големи дългове към компанията, които трябва да бъдат изплатени, за да могат доставките да продължат. Преди година "Газпром" изчисли, че сумата е 709 милиона долара.

Молдовският сайт Nokta.md, цитиран от Ройтерс, съобщава, че по време на публична среща през уикенда Санду е казала, че международният одит е потвърдил, че страната няма дълг в размер на 800 милиона долара.

Не става обаче ясно дали дългът е в по-малък размер или изобщо няма такъв. Одитът е бил извършен от компании от Норвегия и Великобритания. Очаква се през тази седмица резултатите от него да бъдат оповестени официално.

В края на 2021 г. Русия заплаши да прекъсне доставките на газ за Модлова след неуспешен опит за удължаване на двустранния договор, изтекъл през септември същата година.

Тогава Молдова започна да купува газ от други страни. Впоследствие двете държави се споразумяха да удължат договора за период от пет години. След оповестяването на големите задължения на Молдова, страната обяви извънредно положение поради неспособността си да ги плати.

В началото на 2023 г. Молдова съобщи, че повече не се нуждае от доставки на руски газ, тъй като е подсигурила нуждите си от други страни.

Русия е един от най-големите износители на газ в света. От началото на войната си в Украйна Кремъл използва енергийната зависимост на редица европейски страни като начин да се противопостави на налаганите икономически санкции.

Международни анализатори казват, че Русия използва природния газ като начин да накаже Молдова за избора на прозападния президент Мая Санду през 2020 г.

Вижте също Името му изплува и в България. Кой е Александър Бабаков - специалният представител на Путин