България също призова за примирие в Газа. Кой подкрепи плана на Байдън досега

Дим се издига над Ивицата Газа близо до границата с Израел (илюстративна снимка).

България, заедно с още 16 държави, призова палестинската групировка Хамас да приеме обявения от президента на САЩ Джо Байдън план за примирие в Ивицата Газа. Това става ясно от публикувано от Белия дом изявление. В него държавите искат от Хамас и Израел да направят нужните компромиси, за да се сложи край на войната.

Новината идва няколко дни, след като Байдън представи плана за прекратяване на огъня в Газа. Той е предложен от Израел и включва изтегляне на израелските сили от анклава в замяна на освобождаването на всички заложници от Хамас.

Хамас, която е обявена за терористична от Европейския съюз и САЩ, нападна Израел на 7 октомври. В резултат на това 1200 души бяха убити, а над 25 бяха взети за заложници. В отговор Израел започна война в Ивицата Газа, като досега жертвите там са над 35 хиляди по данни на местните здравни власти.

Вижте също Защо е важно какво се случва в Иран

Държавите, които призовават Хамас да приеме условията за мир са САЩ, Канада, Франция, Великобритания, Германия, Аржентина, Полша, Испания, Бразилия, Австрия, Колумбия, Дания, Португалия, Румъния, Сърбия и Тайланд.

"Няма време за губене. Призоваваме Хамас да сключи това споразумение, което Израел е готов да придвижи напред, за да започне процесът по освобождаване на нашите граждани", пише в изявлението.

Посочва се и че освен незабавно спиране на огъня, със споразумението ще се осигурят възможности за по-траен дългосрочен мир, както и създаване на палестинска държава.

"Време е войната да приключи и това споразумение е необходимата отправна точка", пише в изявлението.

Какво представлява споразумението

Планът за трайно примирие в Ивицата Газа се състои от три фази.

  • Първата фаза включва прекратяване на огъня, изтегляне на израелските военни от населените райони в Газа, както и освобождаване на част от живите заложници и част от телата на починалите в замяна на палестински затворници. В този етап жителите на Газа ще могат да се върнат по домовете си и ще се увеличат доставките на хуманитарна помощ.
  • Втората фаза включва трайно прекратяване на военните действия, изтегляне на израелските военни от Газа и освобождаването на останалите израелски заложници в замяна на палестински затворници.
  • Третата фаза включва създаването на план за възстановяване на Ивицата Газа, без да се въоръжава Хамас, както и връщането на телата на всички заложници.​
Вижте също Палестински знамена в университета. Как студентски протести срещу войната в Газа обхванаха Европа

Международната покдкрепа

В понеделник държавите от Г-7 също призоваха Хамас да приеме предложението, представено от американския президент. Това включва Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и САЩ.

Те съобщиха, че „напълно подкрепят и ще застанат зад всеобхватното“ споразумение за прекратяване на огъня и освобождаване на заложниците във войната в Газа.

Планът за прекратяване на огъня е подкрепен и от Европейската комисия, Египет, Катар и други арабски правителства.

По информация на Държавния департамент на САЩ от петък насам държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е разговарял с външните министри на Турция, Египет, Катар, Саудитска Арабия, Йордания, Обединените арабски емирства, Мароко и Алжир.

През уикенда Блинкен е разговарял и с израелския министър на отбраната Йоав Галант.

Помощник на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху потвърди в неделя, че Израел е приел рамковото споразумение за прекратяване на войната в Газа, макар че го определи като несъвършено и нуждаещо се от още много работа.

Същевременно Нетаняху е изправен пред крайнодясна коалиция, която заплаши да свали правителството му, ако премиерът се съгласи с новото предложение. Причината е, че то не предвижда цялостно унищожаване на Хамас.

Вижте също В найлонов чувал под дърво. Открити ли са оръжия на Хамас в България