Когато книгите са основният елемент. Коя е най-добрата обществена библиотека за 2023

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона е шестетажна сграда с дървена конструкция, изградена около триъгълен двор. Проектирана е като място за различни преживявания, но книгите са нейният основен елемент. През 2023 г. тя беше обявена за най-добрата обществена библиотека в света.

Това е първата библиотека от Южна Европа, номинирана за тази световна награда. Това е и най-малката библиотека, която я е печелила.

Става въпрос за библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона, която през август спечели 88-ото издание на Световния библиотечен и информационен конгрес, организиран от Международната федерация на библиотечните асоциации и институции (IFLA) в Ротердам, Нидерландия.

Отворена на 28 май 2022 г., "Габриел Гарсия Маркес" е централната библиотека на квартал Сант Марти в Барселона.

Намира се в шестетажна сграда с открита дървена конструкция. Мястото е известно с жизнеността и активността на гражданското общество, организирано в социални, културни и образователни сдружения.

Директорката на библиотеката Неус Кастеяно (в средата) позира с наградата заедно със свои колеги в Ротердам, август 2023 г.

Общата площ на библиотеката е 4000 m², което е значително по-малко от пространствата, които обитават предишните победители в конкурса. Например обществената библиотека в Мисула (САЩ) с 10 000 m², Deichman Bjørvika (Норвегия) с 13 500 m² или централната библиотека Oodi Helsinki (Финландия) с 18 000 m².

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона

Архитектите Елена Орте и Гийермо Севияно от студио SUMA Arquitectura са главните лица зад дизайна на сградата, която е отличена с наградата за архитектура Ciutat de Barcelona за 2022 г.

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона

Библиотеката, специализирана в латиноамериканската литература, носи името на нобеловият лауреат за литература Габриел Гарсия Маркес. Така Барселона изразява почитта си към колумбийския писател и журналист, живял в града от 1967 до 1975 г.

Габриел Гарсия Маркес на вратата на къщата си на 87-ия си рожден ден в Мексико Сити, 6 март 2014 г.

Колекцията на библиотеката се състои от повече от 40 000 книги. Сред обичайните тематични раздели са: деца и младежи, художествена и нехудожествена литература, комикси, архиви на вестници, есета, кино и музика, и други.

Има и пространство, посветено на един от видните членове на общността на кв. Сант Марти - легендарният художник на комикси Франсиско Ибанес, който почина през юли тази година.

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона

Според данните на официалния сайт на библиотеката към юли 2023 г. тя е имала повече от 300 000 посещения или средно по повече от хиляда души на ден. През първата година от създаването ѝ за библиотеката са издадени повече от 6000 нови карти и в нея са се провели над сто активности и семинари.

Библиотеката "Габриел Гарсия Маркес" в Барселона

От август месец 2023 г., когато "Габриел Гарсия Маркес" беше обявена за най-добрата обществена библиотека в света, посещенията са се увеличили и тя се е превърнала в една от забележителностите на Барселона.