Русия започна разследване срещу кореспондент на Си Ен Ен, влязъл в окупирания град Суджа

Логото на Си Ен Ен на входа на сградата, в която се помещава американската телевизия в Атланта.

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е образувала наказателно дело срещу коресподент на американската телевизия Си Ен Ен и още два журналисти, за които твърди, че са преминали незаконно на руска територия.

Става въпрос за британеца Ник Пейтън Уолш и украинците Даяна Буцко и Олеся Боровик, направили репортаж от окупирания от украинските сили град Суджа в руската Курска област. Си Ен Ен потвърди, че Русия е започнала разследване срещу кореспондента на телевизията Ник Пейтън Уолш.

Това става седмици, след като Украйна започна своя офанзива в Курска област, превземайки десетки селища и принуждавайки местните руски власти да започнат масова евакуация. Град Суджа е административният център на Суджански район и попадна под украински контрол още в началото на операцията.

Your browser doesn’t support HTML5

Какво видя репортер на Свободна Европа в превзет от Украйна руски град

ФСБ обяви в четвъртък, че тримата журналисти "скоро ще бъдат обявени за международно издирване", като са заплашени от присъди от по 5 години затвор.

Журналистите влязоха в Русия с украински военен конвой и пътуваха до град Суджа в репортерска мисия, за която Си Ен Ен твърди, че представлява законно репортерско пътуване.

"Нашият екип беше поканен от украинското правителство, заедно с други международни журналисти, и ескортиран от украинската армия, за да види територията, която наскоро беше окупирана", се казва в изявление на Си Ен Ен по случая.

Според позицията на телевизия става въпрос за "защитена дейност в съответствие с правата, предоставени на журналистите от Женевската конвенция и международното право".

Миналия уикенд ФСБ образува подобно дело срещу други трима журналисти, които предаваха на живо от напредъка на украинската офанзива в Курска област. Симоне Траини и Стефания Батистини също бяха обвинени в незаконно преминаване на руската граница.

Впоследствие Москва извика посланика на Италия в Русия Чечилия Пичони, която информира руското външно министерство, че италианската държавна телевизия RAI, "и по-специално редакционните екипи, планират дейността си по напълно свободен и независим начин".

Руското външно министерство по-рано тази седмица също привика заместник-ръководителя на мисията на посолството на САЩ Стефани Холмс, за да протестира срещу "провокативни" репортажи на американски журналисти от контролираната от Киев част на Курската област, които "незаконно" са преминали руската граница.

Вижте също Къде изчезна Путин, докато му нападат страната