Как си говориш с Русия, ако не си говорите? Франция избра Китай за посланик

Министърът на външните и европейските въпроси на Франция Стефан Сежурне и външният министър на Китай Ван на съвместна пресконференция в Пекин на 1 април 2024 г.

Tраен мир няма как да има, ако той не бъде договорен с Киев, и в тази връзка Париж очаква от Китай да изпрати "много ясни послания" на близкия си партньор Русия. Това каза френският външен министър Стефан Сежурне в понеделник в Пекин, където разговаря с китайския си колега Ван И.

Новината идва на фона на стремежа през последните години Франция и Китай да укрепват отношенията си. По време на срещите си в Париж през февруари Ван И каза на президента Еманюел Макрон, че Пекин оценява "независимата" позиция на страната му. В същото време обаче Париж също така се опитва да окаже натиск върху Пекин заради близките му връзки с Москва, които още повече се задълбочиха след нахлуването в Украйна преди повече от две години.

Вижте също Китай, Русия, Иран, Северна Корея. Укрепва ли нова геополитическа ос

Въпреки че Китай твърди, че е неутрална страна, призовавайки за спиране на бойните действия в Украйна и уреждане на конфликта с политически цели, той е критикуван за отказа си да осъди Москва за нейната офанзива.

За разлика от Пекин, Париж се превърна в един от най-твърдите поддръжници на Киев, като през февруари Макрон дори не изключи възможността за разполагане на войски в Украйна. В неделя френският министър на отбраната Себастиен Лекорню съобщи, че страната му ще достави стотици използвани бронетранспортьори и нови ракети земя-въздух на Украйна.

Вижте също "Поражението на Русия". Макрон ли ще поведе европейската помощ за Украйна

"Очакваме от Китай да предаде много ясни послания на Русия, защото очевидно Китай играе ключова роля за независимостта, спазването на международното право, в това число за суверенитета на Украйна", каза Сежурне на съвместна пресконференция с Ван И в понеделник.

Френският външен министър добави и че няма да има траен мир, ако той не бъде договорен с украинците. По думите му няма да има сигурност за европейците, ако няма основаващ се на международното право мир.

"Това за нас е основно предизвикателство и именно по тази причина Франция е решена да поддържа тесен диалог с Китай", добави Сежурне, който е на еднодневно посещение в китайската столица.

От своя страна китайският министър не спомена специално конфликта в Украйна във встъпителната си реч в началото на брифинга.

Визитата на Сежурне е второто посещение на френски външен министър в Китай за по-малко от шест месеца, след като през ноември неговата предшественичка Катрин Колон беше в Китай. Макрон също посети страната миналия април.

Той обаче се сблъска и с обвинения, че се присламчва към Пекин, и предизвика критики, като каза, че Европа не трябва да бъде "последовател" на САЩ в случай на конфликт с Китай за Тайван.

Вижте също Заплаха от Китай? Защо САЩ може да забранят ТикТок