"Критичен момент". Финландия избира нов президент. Кои са основните претенденти

Досегашният президент на Финландия Саули Нинистьо

В неделя Финландия избира нов президент. Това се случва след 12-годишно управление на досегашния президент на страната Саули Нинистьо, който няма право да се кандидатира отново.

Изборите идват на фона на опасенията за потенциална агресия от страна на Русия, с която Финландия дели граница, докато тя продължава войната си в Украйна. Това ще бъдат и първите избори в страната, след като тя наруши многогодишната си политика на неутралитет и се присъедини към НАТО. Голяма роля за това изигра именно досегашният президент Нинистьо.

Вижте също "Най-големият риск за 2024". Какво иска да прави Тръмп, ако отново стане президент

В изборите участват деветима кандидати, но последните социологически проучвания показват, че има двама фаворити: Александър Стуб и Пека Хависто.

"Това е много критичен момент във финландската и европейската история. Не бива да се подценяват предизвикателствата, свързани с воденето на външната политика и политиката за сигурност в настоящата среда", казва пред Файненшъл таймс Оли Рен, бивш финландски министър, който също се кандидатира за президент.

Кандидатите са единодушни по повечето въпроси, свързани с външната политика, включително членството в НАТО, охраната на границата на страната с Русия и начините за справяне с Москва.

Какви за отговорностите на президента във Финландия

Финландските президенти имат важна роля. Те ръководят външната политика на страната и политиката на сигурност, както и представят страната на заседанията на НАТО.

Освен това президентът действа като върховен главнокомандващ на финландските въоръжени сили, като взема решения за всякакви значителни промени във военната готовност.

Вижте също "Непоколебим защитник". 2024 година е ключова за НАТО. Какво трябва да знаем

Президентът назначава и освобождава министри, някои високопоставени държавни служители и съдии от Върховния съд. По искане на министър-председателя той може да разпореди и провеждането на предсрочни парламентарни избори.

Мандатът на президента е 6-годишен и той не може да бъде избран за повече от два последователни мандата.

Кои са кандидатите

  • Александър Стуб

Александър Стуб, кандидат-президент на Финландия

В досегашните социологически проучвания във Финландия води Александър Стуб. Спрямо декември обаче подкрепата за него намалява.

Стуб е бивш външен министър и бивш министър-председател на Финландия. Той е член на дясноцентристката Партия на националната коалиция в страната. Известен е с проевропейските си нагласи, пише Ройтерс.

През 2017 г. той напуска финландската политика и казва, че няма да се върне. След това става вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка, а по-късно и директор на Европейския университетски институт във Флоренция.

Казва, че нахлуването на Русия в Украйна е променило мнението му, и сега той се кандидатира за президент. През 2022 г., "Финландия изведнъж се превърна в държава на фронтовата линия", казва Стуб.

  • Пека Хависто

Пека Хависто, кандидат-президент на Финландия

Социологическите проучвания поставят либерала Пека Хависто на второ място. Според последните резултати на Yle той има 24% - само 3% по-малко от Стуб.

Хависто е член на зелената партия в страната и е бивш дипломат на ООН. Досега се е кандидатирал два пъти за президент - през 2012 г. и 2018 г., но и двата пъти завършва втори след досегашния президент Саули Нинистьо.

Той също е бил външен министър на Финландия - от 2019 до 2023 г. Преди това е заемал и други министерски постове.

В телевизионен дебат той казва, че е трудно да се открият "много големи политически различия" между кандидат-президентите във Финландия по въпроси като НАТО, подкрепата за Украйна и отношенията с Русия.

"Затова до голяма степен е въпрос на личностни качества, опит, работа в трудни външнополитически ситуации", казва той.

Ако бъде избран, Хависто ще стане първият открито хомосексуален президент на Финландия.

  • Юси Хала-Ахо

Юси Хала-Ахо, кандидат-президент на Финландия

Според социологическите изследвания на трето място с 18% ще бъде Юси Хала-Ахо. Подкрепата за него се увеличава през последния месец, като през декември половете показваха очакван резултат от 10%.

Някои проучвания предполагат, че той може да заеме и второто място.

Хала-Ахо е единственият кандидат сред четиримата с най-голяма подкрепа, чиито външнополитически възгледи се различават съществено. Той е националист, критик на Европейския съюз (ЕС) и на политиката му за имиграцията. През 2012 г. той е глобен от Върховния съд на страната за расистки изказвания.

Той е бивш лидер на Финландската партия, а сега е говорител на парламента.

  • Оли Рен

Оли Рен, кандидат-президент на Финландия

Последните социологически проучвания поставят Оли Рен на четвърто място с 12% подкрепа.

Той е член на Центристката партия във Финландия и е бивш комисар по икономическите въпроси на ЕС. В момента е управител на Банката на Финландия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Вижте също Кой е премиерът на Словакия Роберт Фицо, който поиска Украйна да се откаже от Крим и Донбас