Парламентът одобри помощ за Украйна от 60 хил. евро

Парламентът одобри помощ за Украйна от 60 хил. евро, 10 април 2024 г.

Народното събрание одобри финансова помощ за Украйна в размер на 60 хиляди евро. Става дума за участието на България в 4-годишна програма на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Парите са от утвърдените трансфери за помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи за 2023 г.

Новината идва месец, след като България транспортира военна техника към Украйна, която се защитава от руската агресия. България е една от страните, които доставят най-много оръжия на украинската армия, след като страната беше нападната от Русия през февруари 2022 г.

Вижте също Краят на "мирния дивидент". Как Европа най-накрая се събуди за своята уязвимост

Законопроектът беше приет с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Опозицията се обяви против ратификацията на документа. Срещу решението възразиха най-активно от "Възраждане" и "Има такъв народ".

Четиригодишната програма надгражда и доразвива Плана за действие на ОИСР за Украйна, който се прилага от 2015 г. Дейностите и мерките по нея са на обща стойност 16,5 милиона евро.

Финансирането е изцяло с доброволни вноски от страните членки на ОИСР, кандидати за членство и партньори, които имат желание да я подкрепят. България кандидатства за членство в организацията.

Наскоро Европейският съюз реши с приходите от замразените руски активи да се купуват оръжия за Украйна, както и да ѝ предостави 5 млрд. евро за допълнителна военна помощ.

Генералният секретар на ООН Йенс Столтенберг пък предложи да бъде създаден петгодишен фонд от 100 млрд. евро за подпомагане на Украйна, която да е независима от управленските решения в САЩ. Това става на фона на блокирания от републиканците в САЩ нов пакет с американска помощ за Украйна.

Your browser doesn’t support HTML5

Забавяне или спазване на закона. Как българските БТР-и заминават за Украйна