"Индикатори за измама". Финансова проверка откри нарушения при ремонтите в центъра на София

Предпоследният ремонт на жълтите павета в София през септември 2022 г.

Съществени нарушения и "индикатори за измама". Това е установила финансова проверка на възложени от Столичната община обществени поръчки за ремонти на центъра на София, съобщи пресцентърът на финансовото министерство.

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е проверила всички обществени поръчки от началото на 2018 г. до края на 2021 г. и е открила нарушения в половината от тях. В този период кмет на Столичната община беше Йорданка Фандъкова от ГЕРБ.

Става дума за ремонти на пл. „Народно събрание”, бул. „Цар Освободител”, част от бул. „Васил Левски”, пл. „Васил Левски”, част от ул. „Московска“, част от ул. „Г. С. Раковски”, пл. „Ал. Невски”, част от ул. „Париж”, част от ул. „Оборище", градините около храм-паметника „Ал. Невски”, храм „Св. София”, пред Синодалната палата и около паметника на Иван Вазов, районите ”Средец” и „Оборище” в Столичната община.

От съобщението на АДФИ, изпратено до медиите във вторник, става ясно, че проверката е възложена от министъра на финансите Асен Василев. Малко по-късно същия ден от Столичаната община изпратиха позиция, в която казват, че са възразили на всички констатации на проверката и че те не установяват щета за бюджета.

По-рано европрокуратурата също съобщи, че разследва възможни злоупотреби и корупция при ремонта на жълтите павета на пл. "Народно събрание".

Нарушения в процедурите за обществени поръчки

Държавната финансова инспекция (АДФИ) е проверила 6 процедури за обществените поръчки, 7 договора за възлагане, както и договор за безвъзмездна финансова помощ по оперативната програма "Региони в растеж".

В три от шестте проверени процедури са открити много нарушения, сред които създаване на методика за оценка, която не гарантира реална конкуренция, нито възможност за оценка на изпълнението. По тази процедура е сключен договор за строителство за почти 20 млн. лв.

При втората процедура - за избор на строителен надзор - комисията е отстранила трима участници, които са предложили по-благоприятни от средната стойност на предложените цени на останалите участници, без да изложи мотивите си.

В третата процедура - за избор на екип за изпълнение на проекта - са отстранени пет от общо шест участници. Отстранените са дали аналогични на допуснатия до оценка предложения. АДФИ е установила "индикатор за измама" в работата на комисията.

Your browser doesn’t support HTML5

Жълтите павета: пренареждане

Нарушения на договорите

Проверката на изпълнението на седемте договора установява нарушения в четири от тях. В три от договорите не са защитени финансовите интереси на възложителя. Те са на обща стойност близо 22 млн. лв. с ДДС.

В два от договорите няма гаранция, която да обезпечава авансово дадените пари. При третия договор е допуснато възстановяване на дължимия аванс в размер на 2,5 млн. лева по сметка на Столичната община четири месеца след изтичане на срока на валидност на банковата гаранция за авансово преведени средства и след прекратяване на договора.

В един от проверените договори на стойност 21,5 млн. лв. има съмнение за измама, тъй като мотивите за прекратяването му противоречат на представените на инспекторите документи. Нарушение в същия договор е, че не е правен контрол на изпълнението от Столичната община, строителния надзор и външния консултант, се казва в съобщението на АДФИ.

При друг договор - по програмата "Региони в растеж" - е имало забавяне от изпълнителя, за което съгласно договореното той дължи неустойка. Тя следва да бъде удържана при окончателното разплащане.

Реакциите

Малко след съобщението от АДФИ Васил Терзиев, кандидатът на "Продължаваме промяната-Демократична България" и "Спаси София" за кмет на столицата, съобщи, че изпраща сигнал до Европейската прокуратура заради резултатите от проверката.

От Столичната община също изпратиха съобщение до медиите, в които написаха, че са възразили по отношение на всички констатации на проверяващите. От общината казват още, че по нито един от проверяваните 6 договора не е установена щета за бюджета. Те са предостави и допълнителна информация и документи.

В периода 2018-2021 г., в който е извършена инспекцията на АДФИ, кмет на Столичната община беше Йорданка Фандъкова от ГЕРБ. По-рано тази година стана ясно, че тя няма да се кандидатира за нов мандат. Местните избори предстоят на 29 октомври.

Вижте също "Фиктивни парични преводи". Какво знаем за проектите за жп строителство, които екипът на Лаура Кьовеши разследва