"Непропорционални изисквания". Журналисти бойкотират правилата за акредитацията на Министерството на финансите

Министърът на финансите Асен Василев

20 журналисти отказаха да подадат документи за акредитация от Министерството на финансите (МФ), което е оглавявано от Асен Василев и заявиха позицията си в отворено писмо. Тя е подкрепена и от Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ).

Новината идва на фона на решението на МФ да допуска до събитията си само журналисти от медии, в които има обособена финансова/икономическа рубрика, предложените журналисти отразяват редовно точно тази тематика и не работят на свободна практика.

При въвеждането на новите правила от АЕЖ казаха, че е масова практика журналисти да покриват повече от един ресор или да се заместват. Също така има медии, които не могат да си позволят да имат специализация по ресори и техни представители работят по разнообразни теми.

Според подписалите писмото Министерството на финансите е въвело “непропорционални изисквания, които затрудняват и ограничат достъпа до пресконференции и брифинги”.

Вижте също "Моят избор е ясен". Атанас Славов обмисля оставка, ако промените в конституцията не са в ход до есента

"Задължение на институциите е да осигуряват прозрачност и отчетност за дейността си. Правото на гражданите да търсят и получават информация е гарантирано от Конституцията, а Законът за достъп до обществена информация въвежда забрана за дискриминация при предоставяне на информация от обществения сектор", се казва още в писмото.

Журналистите казват още, че е право на институциите да въвеждат правила за поведение и достъп до събитията с участието на медиите, но те не трябва да създават ненужни пречки, нито да оставят усещането, че реалната им цел е ограничение за медии и журналисти.

Те казват още, че мерките, които институциите могат да вземат, трябва да са насочени към онези представители на медиите, които с поведението си нарушават правилата по време на пресконференциите, но не могат да са отговор на начина на отразяване на работата на институциите.

В писмото се настоява още и от министерството да публикуват заповедта за въвеждането на мерките, за да може тя да бъде оспорена в съда, ако не бъде отменена.

Писмото е подписано от журналисти от БНТ, БТА, Сега, Медиапул, Офнюз, Bird, Биволъ, журналисти на свободна практика и други.

През юни представители на ГЕРБ-СДС, които подкрепят правителството, внесоха между първо и второ четене спорни предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ). Действията им бяха осъдени от АЕЖ и Международната журналистическа организация „Репортери без граници“.

От Министерството на финансите разпратиха писмо в което се казва, че практиката за постоянна акредитация на журналисти съществува в редица
институции в цял свят, както и в България, включително Европейската комисия, Народното събрание, Министерския съвет, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи.

Изискването за постоянна акредитация на журналисти, специализирани в областта на икономиката и финансите, към Министерството на финансите цели единствено улесняване на достъпа им за професионално отразяване на специализираната информация от редовните брифинги на Министерството, твърдят от министерството.

В писмото от МФ се казва, че извън постоянната акредитация, има улеснена възможност за еднократна акредитация на всички журналисти, които желаят да получат интервюта и коментари по определени теми. "За целта се изисква единствено изпращане на имейл от съответния журналист, включително тези на свободна практика, като е необходимо да изпрати имената си, темата на исканата информация и медията, за която работи", се казва още в писмото.

Вижте също Сплашване и натиск. България се изкачи до 71-о място в класацията за медийна свобода, но ситуацията остава "нестабилна"