Фицо хвали Орбан за посещението при Путин в първа реч след покушението

Министър=председателят на Словакия Роберт Фицо

Премиерът на Словакия Роберт Фицо говори публично за първи път след опита за убийството срещу него в средата на май.

Обръщението му беше по повод Деня на св. св. Кирил и Методий в Словакия, който е национален празник. В него Фицо каза, че би желал да може да се присъедини към унгарския премиер Виктор Орбан по време на посещенията му в Киев и Москва.

„Искам да изразя възхищението си от унгарския премиер, че отиде в Киев и Москва без колебание. Ако здравето ми позволяваше, бих се присъединил към него“, каза Фицо в речта си.

Орбан се срещна с президента на Русия Владимир Путин в Москва в петък, за да обсъди с него войната в Украйна. Посещението му беше категорично осъдено от европейските лидери, които казаха, че той няма мандат да говори от името на Европейския съюз (ЕС). То се случва в момента, в който Унгария пое ротационното председателство на Съвета на ЕС до края на тази година.

Вижте също Как Румен Радев се опитва да стане българския Виктор Орбан

Три дни преди посещението си в Москва Орбан отиде за първи път в Украйна от началото на руската инвазия в страната през 2022 г. Там той призова Володимир Зеленски да разгледа възможността за бързо прекратяване на огъня, което да "ускори мирните преговори". От кабинета на украинския президент казаха, че той е изслушал предложението на Орбан, но е посочил в отговор „доста ясната, разбираема и известна“ позиция на Киев.

Унгарският премиер често заема проруски позиции и критикува доставките на оръжие за Украйна. Това е в разрив с общата европейска позиция, според която Путин нарушава международното право, а действията му застрашават сигурността в страните членки.

Същите възгледи споделя и премиерът на Словакия Роберт Фицо. В речта си за националния празник на страната той не пропусна да разкритикува либералната идеология, която по думите му „се разпространява като рак“.

В средата на месец май въоръжен мъж стреля срещу Фицо в словашкия град Хандлова. Три от куршумите попаднаха в тялото на словашкия премиер, който известно време беше с опасност за живота. Впоследствие състоянието му се стабилизира и той започна постепенно да се възстановява.

Вижте също Как "либералите" в България бяха обвинени за куршумите срещу премиера на Словакия

Атаката срещу Фицо беше първото голямо покушение срещу европейски политически лидер от над 20 години насам. То беше извършено от 71-годишния Юрай Чинтула.

Биографията на Чинтула е твърде разнородна и противоречива. След атентата той беше представян по различен начин в медиите - като поет, като активист, свързан с Русия и като антируски настроен гражданин.

Преди години той е използвал обиди по адрес на ромското малцинство и е призовавал към създаването на паравоенни структури, които да дадат "отпор на стотиците хиляди мигранти".

По данни на словашкото вътрешно министерство Юрай Чинтула е подкрепял Украйна и е бил против решението на кабинета да не предоставя оръжие на Киев.

Журналисти обаче откриха и точно обратните прояви по въпроса за войната в Украйна - Чинтула е бил против налагането на санкции на Русия. Словашко издание го откри сред членовете на проруска група.

Вижте също "Деструктивните сили". Как Румен Радев променя образа на България пред света