Почина най-големият противник на Ердоган. Кой беше Фетхуллах Гюлен

Фетхуллах Гюлен

Базираният в Съединените щати (САЩ) мюсюлмански духовник и турски опозиционер Фетхуллах Гюлен е починал на 83-годишна възраст. Това съобщи уебсайтът Херкул, който публикува негови проповеди.

Гюлен беше съюзник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган до 2013 г. През 2016 г. движението на Гюлен беше обявено за терористична организация, а той беше обвинен в организирането на неуспешния опит за преврат в Анкара. Гюлен обаче отричаше да е свързан с него.

„Нашият учител почина на 20 октомври 2024 г. в 21:20 ч. в болницата, в която се лекуваше от известно време“, се казва в публикация на уебсайта на 21 октомври. Там пише, че лекарите му ще направят изявление за ситуацията „в следващите часове“.

Вижте също "Изкараха ме от тоалетната". МВР не вижда нарушения в предаването на седем "гюленисти" на Ердоган

Не се посочва от какво заболяване се е лекувал Гюлен. Си Ен Ен Тюрк цитира негов племенник, който потвърждава съобщението на Херкул.

От 1999 г. Гюлен живееше в изгнание в САЩ. През 2016 г. той беше обвинен в участие в организирането на военен преврат срещу турския президент Ердоган.

Тогава около 250 души бяха убити, след като войници отвлякоха военни самолети, танкове и друга тежка военна техника и се опитаха да свалят президента от власт.

Заради това турското правителство обяви движението на Гюлен, известно като „Хизмет“, за терористична организация и му обяви война.

Това е влиятелна група, която се занимава главно с образователни дейности и насърчаване на гражданското общество.

Кой е Фетхуллах Гюлен

Гюлен е известен сред последователите си като „Ходжа ефенди“, т.е. „почитаем учител“. Той е роден в село в източния турски окръг Ерзурум през 1941 г. През 1959 г. е назначен за имам в джамия в Одрин, а през 60-те години на миналия век добива популярност като проповедник в окръг Измир.

Гюлен става известен с твърдението, че младите хора в Турция са изгубили своя път и че образованието е най-добрият отговор на този проблем, както и с проповедите си за толерантен ислям, който набляга на алтруизма, скромността и трудолюбието.

Движението му, известно в Турция като „Хизмет“ или „служба“, първо се утвърждава в управлението на училища, а след това открива образователни институции в цяла Турция и по света. Така последователите му имат широко влияние, което се разпростира и извън границите на Турция – в Централна Азия, Балканите, Африка и в западния свят.

С разрастването на движението последователите му започват да се занимават с бизнес и да заемат работни места в правителството и армията.
До 2013 г. „Хизмет“ е съюзник на Ердоган. Тогава започват редица разследвания за корупция срещу министри и други близки до Ердоган лица, за които се смята, че са инициирани от прокурори и полицейски служители, свързани с движението на Гюлен.

Вижте също “Слагаха ми качулка, стреляха”. Какво се случи с хората, които България върна на Ердоган

Това води до разрив, след който турският президент се зарича да закрие стотици училища на Гюлен и да освободи правителството от „гюленистите“, които нарича „държава в държавата“.

Свързаните с Гюлен полицейски служители са обвинени, че извършват обиски срещу съюзници на Ердоган. През 2014 г. срещу Гюлен е издадена заповед за арест, а през май 2016 г. турското правителство официално обявява „Хизмет“ за терористична организация.

Два месеца по-късно фракция на турската армия се опитва да свали Ердоган от власт. Тя казва, че целта ѝ е да защити демокрацията от авторитарния турски президент.

Превратът обаче не получава подкрепа нито от обществеността, нито от по-широките военни кръгове и водещата го армейска фракция е принудена да се предаде.

Турското правителство обвинява Гюлен и неговото движение, макар той да отрича.

Заради това стотици училища, компании, медии и организации, свързани с него, са затворени, а имуществото им – конфискувано.

Най-малко 77 хиляди души, заподозрени за връзки с движението „Хизмет“, са арестувани, а около 150 хиляди учители, магистрати, военнослужещи и други държавни служители са отстранени от работа.

Опитите на Турция да убеди САЩ да екстрадира Гюлен обаче останаха безуспешни.

Вижте също Подаръците за Ердоган. Как България предава на Турция всеки потърсен враг на режима