Футболни фенове атакуваха съветския паметник. Костадинов ги нарече "еничари" и получи предупреждение

Новите щети, нанесени на Паметника на Съветската армия в София от привърженици на ПФК "Левски" в четвъртък вечерта.

Група футболни фенове са атакували Паметникa на Съветската армия в София и палатковия лагер около него с димки и спрейове късно в четвъртък.

Мъжете са счупили с чук надписа на монумента, нaдраскали са го със спрей и са разпънали транспарант с надпис "Демонтаж". Нападението над паметника се е случило малко преди полунощ и съвпада с времето след края на футболния мач между "Левски" и израелския "Апоел" (Беер Шева) от Лигата на конференциите.

Случаят предизвика възмущението на руското посолство и лидерите на проруските партии "Възраждане" и БСП - Костадин Костадинов и Корнелия Нинова.

Националният клуб на привържениците на "Левски" пък отговори на Костадинов с предупреждение, че решението му да ги нарече "еничари" не е полезно за здравето му.

При фенската акция пострада надписът на фронталната част на монумента, който гласи: "На Съветската армия освободителка от признателния български народ." Същият надпис вече веднъж беше повреден през февруари тази година след като 61-годишният Светлозар Раянов също счупи паметната плоча с чук. Впоследствие тя беше възстановена от младежката организация на БСП без да има издадено съответно разрешение от местната власт.

Пред паметника има няколко палатки, опънати от негови привърженици.

След атаката са задържани четирима души - на 26, 33 и двама на 29 години, единият от които е криминално проявен. По случая са образувани досъдебни производства за кражба и хулиганство, съобщиха от МВР. Според очевидци, нападателите са били около 20-30 души, а между тях и палатките е имало димна завеса. Жена е пострадала след напръскване със спрей, а дамската ѝ чанта е била открадната, твърдят от палатковия лагер в защита на монумента

На кадри в социалните мрежи, качени от Геновева Кръстева, се вижда края на акцията. Кръстева е от хората в палатковия лагер, който привърженици на "Левицата" опънаха, за да пазят монумента от обявените намерения на областната управа на София да задейства демонтажа му.

През март тази година Столичният общински съвет взе решение за преместването на паметника, а в началото на август правителството промени частично статута му от публична държавна собственост в частна държавна. Така управлението му премина изцяло в правомощията на областната управа, която задвижи процедурата.

Миналия петък областната управителка на София Вяра Тодева каза, че паметникът най-вероятно няма да бъде преместен до края на годината по административни причини. На 15 август обаче тя възложи спешно да се изготви план за безопасността на паметника. Това стана след заповед на главния архитект на Столичната община и протокол за оглед, изпратен от кмета на район „Средец“ Трайчо Трайков. Самият той съобщи във вторник, че е поискал от Тодева Паметникът на Съветската армия да бъде ограден.

В четвъртък от областната управа съобщиха, че съответният план вече е изготвен и е предаден за одобрение на компетентните органи на Столичната община. В официалното съобщение не се уточнява какво точно включва той.

Мая Манолова от "Левицата" на фона на съветския паметник.

След атаката на футболните фенове срещу монумента кметът на район "Средец" Трайчо Трайков призова от ефира на NOVA полицията да си свърши работата и да не позволява да има палатки около паметника, както и хора в тях вечер. Тaкъв призив отправи и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Областният управител на София Вяра Тодева изпрати позиция до медиите, в която казва, че осъжда остро "вандалския акт по унищожаването на елементи от Паметника на Съветската армия и предизвиканите около него безредици". По думите ѝ предвиденото преместване на скулптурните елементи и барелефи може да се извърши само по законов път по предприетата за това ускорена процедура.

В социалните мрежи атаката срещу паметника от футболните фенове беше остро критикувана от лидерите на БСП и "Възраждане" Корнелия Нинова и Костадин Костадинов, чиито позиции са твърдо за запазването на монумента в центъра на столицата и принципно за поддържането на приятелски отношения с Русия. Костадинов определи феновете като "дегенарати" и "еничари".

Последва и отговор от Националния клуб на привържениците на "сините", който предупреди във Фейсбук Костадинов, "че да наричаш публиката на Левски "еничари", далеч не е полезно за политическата кариера, а и за здравето".

В пост във Фейсбук Руското посолство в България нарече случката "безпаметност, безродие и низост". Понятието "безродие" беше използвано и от Румен Радев на речта му при издигането на 111-метровия пилон на Рожен през юли. С него той критикува хората, които не бяха съгласни с инициативата за пилона.

Паметникът на Съветската армия в София е построен десет години след нахлуването на Червената армия в България в края на Втората световна война. Тогава СССР обявява война на България, а малко след това в страната се извършва деветосептемврийският преврат.

След 10 ноември 1989 г. множество граждани и политици искат премахването на паметника, тъй като той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим. В началото на 90-те години Столичният общински съвет взима решение за преместването на монумента, но през следващите десетилетия то така и не е изпълнено.

Вижте също Не е "освободителка". Неудобните истини за 3 март и Паметника на Съветската армия