Олимпийското чудо на Украйна. Олга Харлан, която спря да си брои медалите

Олга Харлан, Олимпийски игри Париж 2024

Тя е най-награждаваният олимпийски състезател в историята на Украйна. Спира да брои медалите от големи първенства, след като надвишават 100, а в Париж прибави към списъка още два. Олга Харлан, една от най-добрите фехтовачки в историята, е Човек на деня на Свободна Европа.

Олга Харлан е една от големите спортни звезди на Украйна от почти две десетилетия.

Тя е мощна, бърза, винаги съсредоточена. Казва, че е труден съперник, когато е в атака: "Мога да съм като влак".

Олга Харлан (ляво) и съотборничките ѝ празнуват победата си на отборното състезание на Олимпийските игри в Париж, 3 август 2024 г.

33-годишната състезателка вече е казвала, че Олимпийските игри в Париж може да са последните в спортната ѝ кариера, и успя да се възползва максимално от тях.

След като спечели бронз на индивидуалното състезание, в събота тя извоюва и първото олимпийско злато за Украйна от Париж на отборното на сабя за жени. Този успех не остана незабелязан и от украинския президент Володимир Зеленски.

Така Харлан стана и най-награждаваният спортист на олимпийски игри в историята на Украйна.

Харлан е родена през 1990 г. в южния пристанищен град Николаев (Миколаив), който след началото на руската инвазия през 2022 г. многократно е бил обект на атаки от страна на руската армия. Той е в непосредствена близост до Херсонска област, която към момента е под руска окупация.

Олга Харлан (дясно) изпълнява напад по време на атака в полуфинала срещу рускинята Яна Егорян на Олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 г. Харлан казва, че когато е в атака, може да бъде бърза "като влак".

Като дете се занимава с танци, но това се оказва твърде скъпо за семейството ѝ. Когато е на 10, се пренасочва към фехтовката, тъй като кръстникът ѝ е треньор и не ѝ се налага да плаща такса.

Тя казва в интервю за сайта на олимпийските игри, че танците са ѝ създали усещане за ритъм, което по-късно ѝ е помогнало и в спорта, където се научава да се нагажда към ритъма на противничките си.

По-късно, когато на 14-годишна възраст печели първата си парична награда от състезание по фехтовка, тя я споделя със семейството си, за да облекчи тежкото му финансово положение.

Тя казва, че най-паметният момент в живота ѝ са Олимпийските игри в Пекин през 2008 г., когато Украйна за пръв път печели злато на отборното на сабя.

Златните медалистки от Украйна (отляво надясно) Олена Хомрова, Олга Харлан, Халина Пундик и Олга Жовнир на церемонията по връчването на медалите в отборния турнир по сабя за жени на Олимпийските игри в Пекин, 14 август 2008 г.

На финала отборът се състезава срещу домакинките от Китай, които водят в резултата през повечето време. Според правилата двата състезаващи се отбора се състоят от трима души и всеки играе срещу всеки, докато единият отбор отбележи общо 45 туша.

Харлан, която по това време е едва на 17, успява да навакса изоставанията, които съотборничките ѝ са натрупали, и печели в последния кръг с 45 на 44. Нещо подобно се случи и в Париж, където крайният резултат беше 45 на 42 в полза на Украйна именно благодарение на Харлан.

Олга Харлан след победата с 45 на 44 за Украйна срещу Китай на Олимпийските игри в Пекин, 2008 г.

След Олимпиадата в Пекин тя и съотборничките ѝ добиват международна популярност и оттогава имат славата на един от най-добрите отбори в света в тази дисциплина.

"Фехтовката е като шахмат с 200 км/ч"
Олга Харлан

Харлан с причина казва пред сайта РедБул, че "фехтовката е като шахмат с 200 км/ч".

Сабята е най-бързото от трите оръжия в този спорт. Всяко действие, всяка точка се решава за секунди. Напрежението върху състезателите е огромно, тъй като понякога се налага да чакат с часове двубой, който ще приключи за няколко минути.

Много често се налага съдиите да прибягват до видеоповторения на забавен каданс, за да преценят кой печели туша, защото на записа могат да проличат движения, колебания и грешки на състезателите, които иначе не се виждат с просто око. Всичко това понякога прави спорта труден за гледане от хора, които не познават добре правилата му.

Олга Харлан, Париж, 29 юли 2024 г.

Харлан е една от най-успешните състезателки на сабя в света и има дълъг списък от отличия на най-престижните състезания. Тя самата спира да брои медалите си, след като надвишават 100.

Състезателката е шесткратна световна шампионка, осемкратна европейска, както и носителка на три бронзови и един сребърен медал от индивидуалните състезания на олимпийски игри.

Харлан се покланя след победата си срещу южнокорейката Чой Се-бин в двубоя за индивидуален бронзов медал на сабя при жените по време на Олимпийските игри в Париж, 29 юли 2024 г.

От 2022 г. насам Харлан често заема публични позиции против войната в Украйна. Преди година тя привлече вниманието на световните медии с един свой жест от Световното първенство в Милано. Тогава тя беше дисквалифицирана, след като отказа да се ръкува с руската си съперничка Анна Смирнова.

Ръкуването след края на двубоя е задължително във всяко фехтовално състезание. Харлан победи Смирнова с 15 на 7 туша. "Мислех, че това е краят, че така ще приключи кариерата ми", казва тя пред Гардиън. "Точно там се почувствах в най-тежкото състояние в живота си".

"Получих много негативни коментари за това, което направих", казва още тя. "Но хората, които говорят така, не разбират какво означава война.

Вижте също Тя не се ръкува с опонентка от Русия и получи наказание. Сега Олга Харлан взе квота за Олимпиадата

По-късно Международната федерация по фехтовка отмени наказанието и ѝ разреши да се състезава на отборното в Милано. Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах, известен германски състезател по фехтовка, каза, че организацията ще отпусне на Харлан допълнително място на Олимпийските игри в Париж, в случай че не успее да се класира в оставащия период след дисквалифицирането си.

След началото на войната успява да изведе сестра си и племенника си от Украйна, но родителите ѝ настояват да останат, освен ако Русия не окупира Николаев.

Преди година Харлан става прототип на единствена бройка кукла Барби с нейния лик, която веднага след това е продадена на търг за над 10 000 долара. Приходите отиват за рехабилитация на ранени украински военни.

Сестра ѝ я определя като много решителен човек, който винаги знае какво иска и в повечето случаи го получава. Тайното ѝ удоволствие е да кара сноуборд, но го прави рядко, тъй като треньорът ѝ се страхува да не се контузи.

Както бившият ѝ съпруг Дмитрий Бойко, така и настоящият ѝ приятел Луиджи Самеле са фехтовачи на сабя. Днес тя живее със Самеле в Болоня.

Харлан и съотборниците ѝ празнуват след отборната победа, Париж, 3 август 2024 г.

Харлан е правила и опити да влезе в политиката. През 2010 г. става член на Николаевския градски съвет от Партията на регионите, въпреки че често отсъства от заседанията заради състезанията си. През 2014 г. се явява на местните избори в Киев с Партията на зелените, но формацията не успява да преодолее 3%-ия изборен праг.

Сабльорката не възнамерява да се откаже от фехтовката, дори след като спре да се състезава. Вече има и идеи за това как да подобри спорта, след като приключи състезателната си кариера. Според нея фехтовката трябва да стане по-разбираема - както футбола и тениса, по-достъпна за децата в училище, както и да се популяризира в телевизиите и Ютюб.

Вижте също "Достойна за олимпийски медал". Йоана Илиева - най-добрата сабльорка в Европа