Европрокуратурата разследва българска община за измама за милиони във водоснабдяването

Ръководителката на Европейската прокуратура Лаура Кьовеши

Европейската прокуратура запорира активи на кмет и други длъжностни лица в България, разследвани за измама за 2,6 млн. евро. За това съобщи пресцентърът на институцията в понеделник.

Разследването е свързано с проект за водоснабдяването на българска община, финансиран с пари от Европейския съюз (ЕС). В съобщението не се споменават имената на разследваните, нито за коя община става въпрос.

Новината идва на фона на воден режим в стотици населени места в България. В десетки села беше обявено бедствено положение, а безводието идва на фона на рекордни горещини през последните седмици.

Вижте също Над 200 населени места. Къде в страната има обявен воден режим

Сега става ясно, че по искане на европрокуратурата в петък Софийският апелативен съд е наложил запор на недвижими имоти и превозни средства. Те са собственост на заподозрени в разследването.

Запорирани са сгради с обща площ от близо 2000 кв. м, както и три превозни средства. Целта е да се компенсират предполагаемите щети, нанесени върху европейския бюджет.

Разследваният проект е за реконструкция на водоснабдителната мрежа и водохранилището на българска община. Той е финансиран от Държавния фонд „Земеделие“ (ДФЗ) по Програмата за развитие на селските райони на ЕС. Отпуснатите пари са 2,6 млн. евро (5,2 млн. лева).

До момента разследването е разкрило доказателства за измама при изпълнението на договора, възложено на частни дружества. Служители на фонд „Земеделие“ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета и частните фирми с цел да завишат цената на строителните дейности по проекта.

Предполага се, че тези служители са съставили и документи с невярна информация, които удостоверяват, че дейностите са завършени в определените срокове, за да бъдат получени парите от ЕС.

Сред заподозрените са и служители на общината, които са се занимавали с контрола на строителните работи. Един от заподозрените се разследва и за пране на пари.

Европейската прокуратура отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд на престъпления срещу финансовите интереси на ЕС.

Тя започна работа през 2020 г. и оттогава има поредица от започнати дела за злоупотреби с европейски фондове, включително срещу България. По-рано през август европрокуратурата влезе в офисите на държавната компания „Булгартрансгаз“. По информация на вътрешното министерство причината за проверката е неизгодният за България договор с турската газова компания „Боташ“.

През пролетта Европейската прокуратура започна разследване в хотели в български ски курорти заради предполагаема измама с европейски субсидии.

Миналия ноември пък обвинението съобщи, че разследва община Бойчиновци за възможна злоупотреба с европейски средства по проект за ремонт на общинска пътна мрежа.

Вижте също "Той има 300 хиляди кеш". Как се купува директорски пост в столичния инспекторат