Израел е готов да евакуира новородени от болницата в Газа. Граничният пункт Рафах отново отваря за чужденци

В неделя, 12 ноември, беше съoбщено, че израелски танкове са заели позиции на централните улици в град Газа

Израелските военни съобщиха, цитирани от Ройтерс, че са готови да евакуират новородени от най-голямата болница в град Газа в неделя.

Там според палестински официални лица са починали две новородени деца, а десетки други са били изложени на риск, след като горивото е свършило на фона на интензивните боеве в района.

Израел поиска лекарите, пациентите и хилядите евакуирани, които са намерили убежище в болниците в северната част на Газа, да напуснат, за да може да се справи с въоръжените сили на Хамас. Според Израел те са разположили командни центрове под и около тях.

Хамас - ислямистката групировка, която контролира Ивицата Газа и е обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, отрича да използва болниците по този начин.

"Недоносените бебета, пациентите от интензивното отделение и дори ранените не можеха да оцелеят при липсата на електричество... Ако окупационните сили искат да евакуират ранените на някое място по света, което е по-безопасно от ивицата Газа, ние не сме против това", каза директорът на болницата Мохамед Абу Салмия.

Световната здравна организация (СЗО) изрази "сериозна загриженост" за безопасността на всички, които са попаднали в болницата в резултат на сраженията, и каза, че е загубила връзка с контактите си там.

На фона на продължаващите боеве в Ивицата Газа и влошаването на хуманитарната ситуация граничните власти на територията съобщиха, че граничният пункт Рафах към Египет ще бъде отворен отново в неделя за притежателите на чуждестранни паспорти, след като беше затворен в петък.

Хамас съобщи, че през последните 48 часа е унищожил напълно или частично над 160 израелски военни цели в Газа, включително над 25 превозни средства.

Израелски военен говорител каза, че Хамас е изгубил контрол над северната част на Газа.

На пресконференция късно в събота израелският министър-председател Бенямин Нетаняху съобщи за смъртта на още петима израелски войници в Газа. Израелските военни съобщиха, че от началото на сухопътните им операции там са убити 46 души.

Израел съобщи, че от Газа все още се изстрелват ракети към Южен Израел, където според него миналия месец са били убити около 1200 души, а повече от 200 са взети за заложници от Хамас.

Палестински официални лица казаха в петък, че над 11 000 жители на Ивицата Газа са били убити при въздушни и артилерийски удари от 7 октомври насам.

Трите основни израелски телевизионни новинарски канала, без да цитират поименно източници, съобщиха, че има известен напредък към сделка за освобождаване на заложници, държани от Хамас в Газа.

Войната в Ивицата Газа започна, след като на 7 октомври Хамас реализира най-мащабната си атака срещу Израел досега. В отговор Израел обяви война на Хамас и започна пълномащабна офанзива над Ивицата Газа. Хиляди хора загинаха от двете страни.

Конфликтът между израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от създаването на групировката в края на 80-те.

Вижте също Каква е разликата между Хамас и Хизбула