ЕС затегна санкциите срещу Русия. 11-ият пакет влезе в сила

Илюстративна снимка.

В петък влезе в сила поредният, 11-и пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия заради атаката й срещу Украйна. Той беше договорен от постоянните представители на ЕС в Брюксел на 21 юни.

Новите ограничения включват забрана за транспортиране на руски петрол през северния клон на петролопровода "Дружба", ограничаване на влизането на руски ремаркета в ЕС, както и редица мерки, насочени към заобикаляне на наложените по-рано санкции. Това включва ограничаване на износа на стоки за трети страни.

Санкциите ще засегнат 70 души, отговорни за незаконното депортиране на украински деца, и 30 юридически лица, които заобикалят съществуващите санкции. Освен това в списъка на санкциите бяха добавени още 87 предприятия от военно-промишления комплекс, включително компании от трети страни, които участват в продажбата на ирански дронове на Русия.

"Днешният пакет засилва нашия натиск върху Русия. Като се борим срещу заобикалянето на санкциите, ние допълнително лишаваме Русия от ресурсите, от които толкова отчаяно се нуждае, за да води незаконна война срещу Украйна", каза ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Министерството на външните работи на Естония първо съобщи за влизането в сила на 11-ия пакет от санкции срещу Русия. Ръководителят на ведомството Маргус Цахкна отбеляза, че по предложение на Естония Европейският съюз е решил да затегне ограниченията върху износа на автомобили за Русия.

Износът на пневматично и газово оръжие за Русия също е забранен.

Корабите, които нарушават правилата за тавана на цената на петрола или дезактивират системата за автоматична идентификация на местоположението си, имат забрана да влизат в пристанища на Европейския съюз.

По предложение на Естония забраната за влизане в пристанищата на Финския залив се разпростира и върху места за заставане на котва извън юрисдикцията на пристанищата.

За първи път, като възпираща мярка, пакетът включва възможността за разширяване на забраната за износ на стоки към трети страни, през които стоките, обект на санкции, влизат в Русия. Това позволява на първо място да се забрани износът на чувствителни стоки с двойна употреба и някои стоки, свързани с отбранителната промишленост и авиацията.

В същото време президентът на Литва Гитанас Науседа призова да започне работа по 12-ия пакет и да включи в него санкции срещу Росатом.

Десетият пакет от санкции на ЕС беше въведен в края на февруари. Тогава ограниченията включваха, наред с други, Алфа банк, Росбанк и Тинкофф банк. Санкциите засегнаха общо 87 физически и 34 юридически лица.

В ЕС са блокирани руски активи на стойност около 300 млрд. долара. Европейската комисия планира да създаде механизъм, по който замразените средства да бъдат прехвърлени за възстановяване на Украйна. Все още не е намерен правен механизъм за конфискация на средствата.

Вижте също Новият пакет санкции на ЕС удря фирми и държави, които заобикалят забраните срещу Русия