Страните от ЕС ще трябва да признават правната промяна на пола, когато е направена в друга държава от блока

Жена носи маска с цветовете на знамето в подкрепа на транс хората. Снимката е илюстративна.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) вече ще трябва да признават юридическата промяна на пола, когато тя е извършена законно в друга държава от блока. Това реши Съдът на ЕС в Люксембург в петък, съобщи Евронюз.

Решението е взето по случай на британско-румънски гражданин, който във Великобритания е променил първото си име и юридическия си пол - от женски, който му е определен по рождение, към мъжки, с който той се идентифицира. Мъжът е поискал тази промяна да се признае и от родната му Румъния, но тя е отказала.

Според Съда на ЕС отказът да се признае подобна промяна, извършена в друга страна, е пречка за упражняване на правото на свободно движение и пребиваване.

Новината за решението на Съда на ЕС идва, след като през февруари 2023 г. Върховният касационен съд (ВКС) в България реши, че трансджендър хората нямат право да променят юридическия си пол. Решението предизвика протести, които го определиха като „правен абсурд“. През ноември 2023 г. транс жена проведе 12-дневна гладна стачка в София с искане за равни права на транс хората.

Вижте също "Детерминиран по рождение". Забрани ли върховният съд на транс хората да сменят пола си по документи

Сегашното решение на Съда на ЕС има значение за трансджендър хората в целия блок. „Транс“ означава да няма съвпадение между биологичния пол на човек и пола, с който той се идентифицира. Това не е болест, а вид полова идентичност.

До решението се стигна след обжалване на Ариан Мирзарафие-Ахи - транс мъж от Румъния, който има и британско гражданство. Той е предприел промяна на пола си по документи във Великобритания още докато тя беше членка на ЕС. След това е поискал от Румъния да регистрира тази промяна в акта му за раждане и да му издаде нови лични документи.

Румънските власти са отказали да направят това и мъжът е започнал дело. Румънският съд е отнесъл въпроса до Съда на ЕС, който в петък реши, че отказът на Румъния да признае вече придобитата полова идентичност е бил необоснован.

„Полът, подобно на първото име, е основен елемент на личната идентичност“, пишат от пресцентъра на Съда на ЕС.

„Разминаването между самоличностите, произтичащо от такъв отказ за признаване, създава на лицето трудности при доказване на самоличността му в ежедневието, както и сериозни професионални, административни и лични неудобства“, гласи още съобщението.

Фактът, че молбата е подадена в Румъния, след като Великобритания излезе от ЕС, е без значение, добави съдът.

Съдът признава още, че статутът на половата идентичност на дадено лице е въпрос, който следва да се решава от националните органи. Решението му не означава задължение страните да дадат право на гражданите си за юридическа промяна на пола.

Съдът на ЕС обаче подчерта, че националните решения трябва да са съобразени със законите на ЕС, особено с „предоставената на всички граждани на съюза свобода на движение и пребиваване на територията на държавите членки“.

„Това съдебно решение ще има изключително положително въздействие и ще увеличи правната защита на всички транс хора в ЕС“, каза Мари-Елен Лудвиг от Международната ЛГБТ асоциация (за правата на лесбийки, гейове, бисексуални и транс хора).

Пред Уошингтън пост Мирзарафие-Ахи, който живее в Кеймбридж, каза, че решението на съда е „наистина удивително“, и добави, че се надява скоро да може да се върне в Румъния с нови документи за самоличност.

Правният екип на мъжа изрази надежда, че решението ще улесни и други транс хора да пътуват свободно и да работят или учат в държавите членки на ЕС.

Някои страни от блока като Белгия, Ирландия и Испания не поставят ограничения върху възможността за промяна на пола. Други обаче - като България и Унгария, изобщо не допускат юридическа промяна на половата идентичност.

Това е проблем, защото усложнява достъпа на транс хората до здравни услуги и работни места, пътуването зад граница и т.н. Може да им бъде отказано да наемат жилище или да си отворят сметка, защото външният им вид не съответства на написаното в личната им карта.

Your browser doesn’t support HTML5

“Няма друг начин”. Габриела и нейната гладна стачка за достоен живот на транс хората