ЕС санкционира Иран заради доставки на ракети за Русия

Самолет на Iran Air - една от санкционираните от ЕС компании, прелита над Лондон. Снимката е илюстративна.

Външните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) одобриха в понеделник нови санкции срещу седем физически и седем юридически лица, свързани с Иран.

Причината са обвинения срещу Техеран, че е изпратил балистични ракети на Русия, които тя използва в пълномащабната си война срещу Украйна.

Новината идва над две години и половина след началото на руската инвазия срещу Киев през февруари 2022 г. Оттогава политици и наблюдатели говорят за сближаване на отношенията между Иран и Русия, включително в сферата на военните технологии.

Вижте също Китай, Русия, Иран, Северна Корея. Укрепва ли нова геополитическа ос

За новите санкции срещу Иран още миналата седмица съобщи Радио Фарда - иранската служба на Радио Свободна Европа (RFE/RL). Те са насочени към компании и физически лица, обвинени, че са участвали в предаването на оръжия на Русия.

В списъка влизат водещият превозвач в страната Iran Air, както и авиокомпаниите Saha Airlines и Mahan Air.

Сред санкционираните лица са заместник-министърът на отбраната на Иран Сейед Хамзех Галандари и видни служители на Корпуса на гвардейците на Иранската революционна гвардия „Кудс“. Санкционирани са и управляващите директори на две регистрирани в ЕС компании, които търгуват с оръжия.

Преди повече от месец САЩ, Великобритания, Франция и Германия обвиниха Иран, че е изпратил балистични ракети и свързани с тях технологии на Русия, която да ги използва срещу Украйна. Това доведе до консултации на ниво ЕС.

Новите санкции, около които се обединиха външните министри от блока, включват „физически и юридически лица, отговорни за разработването и предаването на безпилотни летателни апарати, ракети и свързани с тях технологии на Русия в подкрепа на агресивната ѝ война срещу Украйна, както и на въоръжени групи и образувания, подкопаващи мира и сигурността в Близкия изток и региона на Червено море“, пише в общо изявление от понеделник.

Хората, срещу които е насочена мярката, подлежат на замразяване на активи и забрана за пътуване в ЕС. Освен това е забранено пряко или косвено да им се предоставят средства или икономически ресурси.

Iran Air има директни полети до няколко града в Европа, включително Франкфурт, Хамбург, Кьолн, Париж и Милано.

Новите санкции на ЕС идват само няколко дни след като Петер Стано, главният говорител на ЕС по въпросите на външната политика, каза пред Радио Свободна Европа, че е „оптимист“ за отношенията на ЕС с Иран.

Стано подчерта, че отношенията на ЕС с Иран „от дълго време са на изключително ниско ниво“, и добави, че най-новата причина е подкрепата на Иран за Русия в незаконното ѝ нахлуване в Украйна чрез доставката на безпилотни самолети, а напоследък и на ракети.

Вътрешните репресии в Иран, произволното задържане на граждани на ЕС и обогатяването на уран са други фактори, заради които отношенията на Техеран с ЕС са станали „сложни“ и „чувствителни“, каза още Стано.

Вижте също "Общият враг". Какво обединява Русия, Китай, Иран и другите автокрации