Съдът на ЕС глоби Унгария за "изключително сериозно" нарушение на законa за предоставяне на убежище в ЕС

Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан присъства на срещата на върха на Европейския съюз в Брюксел, Белгия, 1 февруари 2024 г.

Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови Унгария да плати глоба от 200 млн. евро за дългогодишни нарушения на европейското законодателство за предоставяне на убежище в страната.

Будапеща е обвинявана, че системно пренебрегва правилата на ЕС за предоставяне на убежище.

"Това неизпълнение на задълженията представлява безпрецедентно и изключително тежко нарушение на правото на ЕС", пише съдът в прессъобщение.

Присъдата се отнася до:

  • ограничаване на достъпа от страна на Унгария до процедурата за международна закрила;
  • незаконосъобразно задържане на кандидатите за такава в транзитни зони и неспазване на правото им да останат на унгарска територия в очакване на окончателно решение по техни жалби срещу отхвърляне на молбата им;
  • извеждането на незаконно пребиваващи граждани на трети държави.

Според решението на съда също така Унгария трябва да плаща по 1 млн. евро за всеки ден забавяне, като парите от глобите ще бъдат директно приспаднати от европейските субсидии за Унгария, част от които все още са замразени заради други правни проблеми.

Европейският съюз неколкократно е замразявал еврофондове за Унгария за нарушаване на върховенството на правото в страната. В края на миналата година Брюксел размрази част от средствата с цел да убеди Унгария да премахне ветото си за изпращане на икономическа помощ на Украйна.

ЕС за първи път обвърза прилагането на върховенството на закона в страните членки с европейските фондове през 2020 г., като Унгария стана първата членка, засегната от това.

Унгарският премиер Виктор Орбан, който е начело на страната от повече от 10 години, поддържа близки отношения с Русия дори след началото на инвазията. Той увеличава и връзките си с Китай, който направи мащабни инвестиции в страната през последните години.

Орбан подчини съдилища, медии, неправителствени организации и академични среди на властта и ограничи правата на мигрантите, жените и ЛГБТ общността. През 2018 г. разследване на Ройтерс установи, че той насочва средства за развитие на ЕС към свои роднини и приятели.

Вижте също "Руши европейското единство". Как ЕС и НАТО могат да се справят с Виктор Орбан