Три минути: Някои в ЕС са готови да дадат самолети на Украйна, а Радев е изобщо против военната помощ

Президентът Румен Радев влиза за участие в Европейския съвет в Брюксел, 9 февруари

Най-важните новини с линкове. Отнемат три минути четене.

Добро утро. Най-важното днес:

  • Зеленски в Брюксел
  • Пистата за F-16
  • Леброн Джеймс

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че няколко лидери на европейски страни са изразили готовност да предоставят изтребители, за да може Украйна да отблъсне руските окупационни войски.

“Не може да съществува свободна Европа без свободна Украйна”, каза Зеленски, който първо говори пред Европейския парламент, а после участва в заседание с лидерите на Европейския съюз.

България беше представена от президента Румен Радев, който се обяви изобщо против военната помощ. Той се закани да не допусне ново изпращане на оръжия от България.

Това е последователна позиция на Радев. Намерете още минута и половина, за да гледате това видео и да си пропомните кого той нарече “войнолюбци”.

Новините за предстоящо даване на изтребители на Украйна беше коментирана и от Кремъл. Президентският говорител Дмитрий Песков каза, че това ще бъде приемано за “по-директна роля” на НАТО във войната.

Прочетете как живеят оцелелите в украинското село Циркуни, което се намира само на 15 км от руската граница. То е окупирано още в първия ден на военната инвазия на Русия.

Последвайте Свободна Европа и във Viber.

Къде ще кацнат F-16

България очаква след две години първите осем изтребителя F-16. Сега обаче се оказва, че те може и да няма къде да кацнат. Модернизацията на базата в Граф Игнатиево е забавена с 3 години, а над 200 милиона лева вече са раздадени на неслучайни фирми.

Природозащитниците от “Грийнпийс” – България оспориха в съда стратегията за енергетиката за следващите 30 години. Служебното правителство написа план, в който основно място заемат въглища и нови ядрени реактори.

Проруската партия “Възраждане” отново си избра журналист за мишена. Сега те се насочиха срещу Емилия Милчева от Дойче веле, която е направила репортаж как те събират подписи за референдум срещу еврото.

В София беше убит психологът Иван Владимиров-Нав. Застрелян е пред дома от негов съсед, който е бивш полицай. Той е задържан и обвинен в умишлено убийство.

Бивш полицай в Лондон получи 36 доживотни присъди, след като се призна за виновен в извършването на общо 85 тежки престъпления, включително 48 изнасилвания на 12 жени.

Може да погледнете как изглежда нашият нов седмичен бюлетин “Голямата картина” - само историите, без които не можете. Може да се абонирате тук.

България помага

Близо 2 милиона лева и няколко десетки спасителни екипа. Това е равносметката от изминалите три дни, в които български институции и частни инициативи организираха кампании в помощ на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия.

Потвърдените жертви продължават да нарастват. Появиха се критики срещу реакцията на Анкара. По-сериозните притеснения обаче са от студеното време, което намалява шансовете за откриване на оцелели.

Има сериозен риск помощите да не достигнат до пострадалите в Сирия. Причината е, че засегнатите райони са контролирани от бунтовници, а централното правителство държи всичко да минава през него.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Човек на деня

Той има четири титли от НБА с три различни отбора, няколко пъти е най-полезен играч за редовния сезон и финалите на шампионата. Той е "Кралят" Леброн Джеймс, който преди три дни стана и най-резултатният играч в лигата за всички времена. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваш,

Иван Бедров