Да влезеш в обувките на идол. Емили Армстронг, която вече пее с Linkin Park

Емили Армстронг, която на 5 септември зае официално мястото на покойния Честър Бенингтън в Linkin Park

Женски глас на мястото на покойния Честър Бенингтън в Linkin Park? Да. Реакциите са полярни, феновете - разделени, историята на Емили Армстронг - интересна. Кое е момичето с дрезгавия глас, което ще се опита да даде ново бъдеще на една от най-успешните алтернативни банди от началото на века?

Близо седмица името ѝ не слиза от водещите новини от света на музиката. Едни я приемат и подкрепят, други я отхвърлят и критикуват, а пред нея стои една от най-трудните задачи - да се впише в огромната празнина, която остави една от легендите в съвременния рок след себе си - вокала на Linkin Park Честър Бенингтън. И да даде шанс за бъдеще, не само за славно минало на американската алтернативна банда.

Тя е Емили Армстронг - новият вокал на групата и Човек на деня на Свободна Европа.

Вижте също Слаш, който се крие под шапката, за да може да свири

38-годишната певица с дрезгав глас от близо две десетилетия е част от рок сцената на родния ѝ Лос Анджелис. Започва да се занимава с музика, когато е на 11 и получава китара за рождения си ден. Толкова се увлича, че по-късно напуска училище, за да се посвети на свиренето, обсебена от идеята да има своя рок група. Родителите ѝ я подкрепят.

Годината е 2002, когато Емили осъществява мечтата си - с приятелката ѝ от детинство Сиукси Медли създават хард рок бандата Dead Sara. Отнема им почти десетилетие, докато напипат модела на успеха. През 2011 г. излиза сингълът Weatherman и ги прави известни.

Резултатът - гръндж иконата и бивша жена на Кърт Кобейн от "Нирвана" - Къртни Лав, моли Емили да пее с нея в албума Nobody's Daughter на бандата на Лав - Hole.

Дейв Грол - барабанистът на "Нирвана", днес фронтмен на една от най-успешните банди - Foo Fighters - споделя веднъж: „Dead Sara трябва да бъде следващата най-голяма рок група в света“.

Групата на Емили подписва договор с Epic Records - лейбълът, който издава музиканти като Шаде, Ози Озбърн, "Джудас Прийст", но това сътрудничество се оказва твърде кратко. Dead Sara не се отказва и остава на сцената, финансирайки самостоятелно проектите и албумите си, последният от които излиза през 2021 г.

Вижте също От бедната Ла Манча до върховете в киното. Педро Алмодовар, който прави живота по-малко непоносим

Така историята на Армстронг и огненото ѝ сценично присъствие на 5 септември я изстрелват в новините по света - тя е избрана за новия вокал на Linkin Park - една от най-успешните банди на рок сцената в първите десетилетия на 21 век, която обаче спря да прави музика преди 7 години. Заради една трагедия. Фронтменът - придобилият статут на идол на цяло поколение рок меломани Честър Бенингтън се самоуби през 2017 г.

Освен че Емили става част от групата, заедно с новия барабанист Колин Бритън, Linkin Park обявиха и нов албум, който ще излезе на пазара през ноември. С участието на Армстронг, разбира се, и с познатото хард и метъл звучене, допълнено от хип-хоп ритъм.

Певицата вече излезе няколко пъти на сцена с бандата, споделя вокалите с Майк Шинода - един от основателите на групата, а самият той споделя, че щом е чул Емили да пее парчета, емблематични някога за Честър, а и новите песни, за първи път е чул отново Linkin Park.

Вижте също Киану Рийвс, който тайно дарява на хора, болни от рак

Но да застанеш на мястото на идол е трудно. Феновете на групата се разделиха. Критиките към Армстронг не закъсняха. Извадена беше историята на осъдения през 2023 г. на 30 години затвор за изнасилвания актьор Дани Мастерсън. Причината - твърди се, че певицата, както и Мастерсън, са свързани със Сциентоложката църква, която е пазила насилника и се е опитвала да спре жертвите му - също поклоннички - да съобщят за престъпленията му на полицията. А Армстронг се е застъпвала за актьора след повдигнатите обвинения.

Този сюжет накара и сина на Бенингтън - Джейми, да обвини Шинода и останалите от групата, че са предали баща му, наследството му, бандата.

Вдовицата на покойния фронтмен Талинда обаче беше сред първите, които подкрепиха Емили в новата ѝ роля.

Самата певица бързо отговори на историята с Мастерсън - призна, че е била на едно от първите съдебни заседания срещу него, мислела си, че помага на приятел, но бързо е разбрала, че не е така и мястото ѝ не е там. Заклейми насилието срещу жени. Смята се, че не е била последовател на сциентолозите, макар да е посещавала техни събития в миналото.

Вижте също "Свири поне 361 дни в годината." Кърк Хамет от "Металика" на 60

Новината, че Linkin Park се завръщат след трагедията, която ги сполетя, дойде и с нов сингъл - с Армстронг зад микрофона - The Emptiness Machine. Дори с планове за ново турне. Много от първите реакции всъщност бяха положителни:

„Армстронг със сигурност трябва да запълни големи обувки“, написа поп критикът на New York Times Джон Парелес. „Но, както доказва в това бомбастично ново парче, тя споделя умението на Бенингтън да се движи между мелодичното пеене и гърлените крясъци.“

Дори хардкор феновете на Linkin Park в Reddit звучат по-скоро доволни от новините. „Тя внася енергията и присъствието, необходими, за да съответства на звученето на групата, без да се опитва да имитира Честър“, пише един от тях.

А дали Армстронг наистина ще даде бъдещето на Linkin Park, което бандата заслужава, за да празнува и славното си минало, и да остави живо наследството на Бенингтън - ще разберем скоро. Вероятно още в дните около 15 ноември.

Вижте също Серж Танкиян, за когото да бъдеш изпълнител просто не е достатъчно