Eдин загина, а двама са в неизвестност след взрива в склад за фойерверки в Елин Пелин

Експлозията в Елин Пелин, 25 юли 2024 г.

49-годишен мъж загина, а жена е в опасност за живота след серията от взривове и последвал пожар в склад за фойерверки в Елин Пелин. По данни на МВР двама души са в неизвестност. В населеното място беше обявено частично бедствено положение.

Инцидентът се случи в четвъртък вечер в склад за фойерверки на фирма "Енигма", който се намира между Елин Пелин и село гара Елин Пелин. Районът около горящите складове беше отцепен. Много жители, които живеят в близост до склада, отказаха да бъдат евакуирани, но са се преместили при свои роднини с имоти по-далеч от взривовете.

„При взрива има загинал. Това е мъжът, настанен в „Пирогов“, който е бил с 35% изгаряния. Борят се за живота на дъщеря му с 85% изгаряния. Според медиците не е съвместимо с живота“, каза вътрешният министър Калин Стоянов.

Районът около взривения склад на фирма "Енигма"

По-късно властите потвърдиха, че загиналият мъж е доц. д-р Петър Шишков. Той е бил преподавател в Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски".

Той добави, че министерството има информация, че в горящия склад има още двама души – 22-годишен мъж, който е син на собственика на склада, както и друг 60-годишен мъж. По думи на Стоянов охранител, който може да даде информация за инцидента, както и собственикът на фирмата до момента са в шок и не са успели да дадат адекватни показания.

Властите все още нямат данни за това какво количество пиротехника е имало в склада.

МВР съобщи, че до момента друго помещение, което се намира до пожара в складовата база и е пълно с пиротехника, не е избухнало. В средата на деня в петък хеликоптери започнаха да го обливат с вода в опит да потушат пожара и да не се стигне до нови взривове.

Експлозиите в Елин Пелин в четвъртък вечер.

По време на взрива се е активирала системата за предупреждение BG Alert. Кметът на града Ивайло Симеонов каза пред бТВ, че това е довело до паника. Изказването му беше критикувано от вътрешния министър Стоянов.

"Този човек, по наша информация, е някъде дълбоко в Гърция, вероятно на някой прекрасен плаж. Съветвам го да продължава да си пие узото там, да се маже по-често със слънцезащитни мазила и да ни остави да си свършим работата", каза Стоянов.

Съобщението от платформата BG-Alert

Гърмежите продължиха и в петък сутринта. Следобед от пресцентъра на общината казаха за БТА, че ситуацията е овладяна и е отменена частичната евакуация.

В следствие на взривовете е избухнал пожар и в складова база на веригата магазини „Фантастико“, която се намира на метри от складовете за фойерверки. Пожарът бързо е бил овладян.

В петък главният секретар на МВР Димитър Кангалджиев каза,че една от основните версии за причината за взривовете е човешка грешка.

От Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ), службата за Контрол на общоопасните средства и Главната инспекция по труда са направили проверка на обекта през октомври 2023 г. Тогава не са били открити сериозни нарушения, а само организационни пропуски. Служителите са имали всички необходими свидетелства за правоспособност.

Премиерът Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов в Елин Пелин