Брюксел отчита "много обещаващи" резултати в охраната на границата на ЕС от България и Румъния

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон

Европейската комисия (ЕК) съобщи в сряда вечерта, че отчита добър напредък на България и Румъния на границите на Европейския съюз (ЕС).

Еврокомисарката по вътрешните работи Илва Йохансон каза в четвъртък, че това е важно за приемането на двете страни в безмитното пространство Шенген.

Австрия и Нидерландия са единствените страни членки на Шенген, които се противопоставят на присъединяването на България към безвизовото пространство, а против членство на Румъния гласува само Виена.

Добрите резултати на двете страни са отчетени в доклада на ЕК за изпълнението на пилотните проекти за охрана на европейските граници от България и Румъния, започнали преди половин година. "Резултатите дотук са много обещаващи", каза Йохансон.

Тя добави, че запазването на сигурността в Шенген ще бъде основна тема на днешното заседание на Съвета на ЕС на фона на войната в Израел.

През юли Брюксел се обяви за присъединяването на България и Румъния към Шенген до края на 2023 г.

През септември ЕК окончателно прекрати Механизма за сътрудничество и проверка на двете страни, а председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен отново призова за бързото им присъединяване към Шенген. Австрия и Нидерландия отхвърлиха призива.

Вижте също Защо България не успя да убеди Нидерландия, че се бори с корупцията