Египет е предупредил Израел за възможна атака от Хамас три дни преди нея, твърди американски конгресмен

Майкъл Маккол

Египет е предупредил Израел за потенциална атака на Хамас три дни преди тя да се случи, каза председателят на комисията по външни работи в Камарата на представителите на САЩ Майкъл Маккол.

Паравоенната палестинска групировка Хамас, обявена от Израел, САЩ и Европейския съюз (ЕС) за терористична, извърши най-мащабната си атака срещу Израел в събота, 7 октомври. Вследствие на това загинаха общо над 2500 души от двете страни, а Хамас взе близо 150 израелски заложници. Израел обяви състояние на война и мобилизира 300 000 души.

Информацията за предупреждението на Египет дойде от ръководителя на Комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол. Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху отхвърли твърдението го нарече "напълно фалшива новина".

"Знаем, че Египет е предупредил израелците три дни преди това, че подобно събитие може да се случи", каза Маккол, цитиран от Франс прес, пред репортери в сряда след брифинг на разузнавателните служби при закрити врата.

След началото на безпрецедентната атака на Хамас в събота експерти заговориха за провал на израелското разузнаване, което не е могло да предвиди намеренията на Хамас.

"Не искам да навлизам твърде много в класифицираната информация, но беше отправено предупреждение", добави републиканецът от Тексас. "Мисля, че въпросът беше на какво ниво."

По-рано служител на египетското разузнаване каза пред Асошиейтед прес, че Египет многократно е предупреждавал Израел, че в Газа се планира "нещо голямо", но израелските власти са подценили заплахата.

По-рано в четвъртък новият военновременен кабинет на Израел се зарече да изтрие Хамас от лицето на земята.

Израелци и палестинци водят конфликт от десетилетия и са воювали неколкократно през това време, като насилието периодично ескалира. Настоящата война е породена от най-мащабното нападение на Хамас срещу Израел, извършено от основаването на групировката в края на 80-те.

Вижте също Изгорени живи, разстреляни, обезглавени. Какво откриха израелски войници в кибуца Кфар Аза