"Непреодолим импулс". Едуард Нортън, който оставя наследство далеч отвъд киното

На 18 август Едуард Нортън празнува 54- я си рожден ден.

Актьор, режисьор и продуцент, Едуард Нортън се застъпва активно за опазването на околната среда и психичното здраве, оставяйки трайно наследство отвъд филмовия екран. На 18 август 2023 г. той навършва 54 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Едуард Нортън е роден в Бостън, Масачузетс, но страстта му към актьорството го отвежда още като колежанин в Ню Йорк, където преследва мечтата си с непоколебима решителност.

"Актьорство? Това е дългогодишен непреодолим импулс, който изпитвам, откакто бях на около 5 или 6 години. Мога буквално да идентифицирам момента, в който ме осени. Отидох да гледам пиеса [If I Were a Princess], в която играеше моя детегледачка [Бетси Тру, която по-късно играе на Бродуей]. Бях напълно шокиран от магията на тази малка пиеса, просто ме прикова", казва Нортън, цитиран от филмовия каталог IMDB.

Едуард Нортън получава признание с дебютната си роля в "Първичен страх" (1996), с която печели номинация за "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля. Това пробивно представяне поставя началото на блестящата му кариера.

Способността на Нортън без усилие да се потапя в различни роли е определяща за кариерата му. От разказвача в "Боен клуб" (1999) до превъплъщението му в брилянтен, но проблемен детектив в "Невероятният Хълк" (2008), изпълненията на Нортън са майсторски урок по пластичност и дълбочина. Неговата отдаденост към разбирането на нюансите на всеки герой, в който се въплъщава, му печели репутацията на отличен актьор.

"Винаги съм чувствал, че актьорството е бягство, като да имаш тайния ключ за всяка врата и разрешение да отидеш във всяко царство. Харесва ми този безплатен пропуск", казва Нортън.

Вижте също "В мир с грешките си". Антонио Бандерас, за когото вече е важно само удоволствието от играта

Талантът му в киното се простира и отвъд актьорската игра. Режисьорския му опит в "Изкушението" (2000) и "Тъмната страна на Бруклин" (2019) въвлича зрителя в провокиращи размисли и разгръща таланта му да ръководи сложни разкази.

Освен постиженията си в киното, Нортън е известен с активното си участие в социални и екологични каузи. Той е защитник на възобновяемата енергия и съосновател на предприятието Crowdrise за набиране на средства за различни благотворителни проекти.

Приносът на Едуард Нортън към света на киното е неизмерим и неизброим, но самият той скромничи.

"Славата е много разяждаща и трябва да се пазите много стриктно от нея", казва той.

Нортън не обича социалните медии. "Идеята хората да следват това, което правя всеки ден, е като мъчение за мен. Това е абсолютно последното нещо, което търся", казва той.

Той е женен за канадската продуцентка Шона Робъртсън, с която имат 10-годишен син.

Вижте също "Не съжалявам за нито един филм". Робърт Де Ниро на 80

Любопитен факт, станал известен наскоро, е, че Едуард Нортън се оказа пряк потомък на легендарната коренна жителка Покахонтас - дъщеря на индианския вожд Поухатан. Той е чувал тази история в семейството си още като дете, но е смятал, че е просто "семейна легенда".

"Покахонтас наистина е твоята 12-та поред прапрабаба", му каза в шоуто Finding Your Routes историкът и водещ Хенри Луис Гейтс-младши. Седмичното шоу по PBS изследва генетичното минало на известни гости.

Покахонтас се омъжва за заселника от Вирджиния Джон Ролф, а 12 поколения по-късно в семейството се ражда и актьорът Едуард Нортън. Двойката се жени на 5 април 1614 г.

Покахонтас приветства английските заселници в САЩ в началото на 17 век. Легендата гласи, че тя е спасила живота на капитан Джон Смит, спирайки екзекуцията му, като полага главата си върху неговата. Дъщерята на вожда се превръща в част от американската иконография и историята ѝ е разказана в редица книги и филми.

Вижте също "Бъдете отговорни". Бен Афлек, който се поучава от грешките си