Парче по парче. Защо е толкова дълго сбогуването със съветския паметник

Главата на съветския войн и ръката му, държаща автомат, са вече отрязани от най-голямата фигура на Паметника на Съветската армия.

Само за няколко дни паметникът на Съветската армия загуби автомат, ръка и няколко глави. Със сигурност това е най-драматичният момент в историята на най-високия монумент в столицата на България. Сега тази история приключва пред очите ни. Парче по парче.

Преди близо 70 години Паметникът на Съветската армия (ПСА) е заварѐн парче по парче и поставен в центъра на София по-високо от всички национални символи. Днес той слиза от постамента си по същия начин - на части.

Причините са две. Едната е политическа и е свързана с това, че паметникът е построен от комунистическия режим с цел пропаганда десет години след като СССР обявява война на България.

Строежът на Паметника на Съветската армия, 1954 г.

Другата е от съображения за сигурност, тъй като проверки на местните власти показаха, че паметникът и плочите на постамента са в лошо състояние и могат да бъдат опасни за минаващите.

Работници изграждат скеле около Паметника на Съветската армия в София, 15 септември. По-рано през годината бяха поставени огради около монумента, тъй като част от плочите по постамента според местните власти са отлепени и могат да паднат.

Монументът все още си има и привърженици - както в лицето на протестиращи граждани, така и на парламентарно представени проруски партии.

Независимо дали хората са "за" или "против" паметника обаче, зрелищният демонтаж задържа общественото внимание и отново повдигна старите въпроси за паметта, връзките с Русия и това как трябва да изглежда центърът на София.

Първите стъпки

След дълго колебание дали ПСА наистина ще бъде преместен някога, кметът на район "Средец" Трайчо Трайков окончателно обяви началото на процеса в петък, 8 декември.

Четири дни по-късно, във вторник започна същинската работа по демонтажа. Тогава през деня беше построено допълнително скеле около най-високата фигура на паметника, а край него се появи кран.

Областната управителка Вяра Тодева каза, че по план е предвидено демонтажът да отнеме до 59 дни, но в действителност може да бъде завършен и до коледните празници.

Паметникът включва общо 16 бронзови скулптурни елемента. Фигуралната композиция с най-голяма височина е близо 12 м. Освен нея има три стени с релефи с размери 6 на 2,2 м, две скулптурни групи на отделни постаменти и десет венеца.

Най-много внимание привлича най-голямата фигура - тази, която е на върха на паметника. Тя представлява композиция от трима души - съветски войник, който е вдигнал високо ръка с автомат в нея. До него стои жена с малко дете на ръце.

До вторник не се знаеше по какъв начин ще бъде свалена най-голямата фигура, тъй като тя е поставена на високо, масивна е и тежи тонове. Тогава бившият министър на културата Велислав Минеков каза пред Свободна Европа, че паметникът е лят на части, които са заварявани една по една, като е възможно да бъде нарязан и свален също на части, но това може да предизвика увреждания.

Същата вечер в Княжеската градина вече се чуваше бръмченето на режещ флекс, а около 19 ч., по тъмно, беше свалена първата част от паметника - вдигнатата ръка с автомат на съветския войник.

След това в сряда беше изрязана и главата на съветския войник, а в четвъртък сутрин тя беше свалена. По-късно през деня беше изрязана горната част от жената, заедно с детето в ръцете ѝ.

Как се стигна до демонтажа

Призиви за премахването на ПСА има още от 90-те години, веднага след като България става демократична държава и започва да излиза от орбитата на бившия Съветски съюз. Още тогава е взето и първото решение на Столичния общински съвет (СОС) за премахване на паметника. То обаче не е изпълнено над две десетилетия.

През това време паметникът многократно е бил обект на различни протестни акции. Те зачестиха след началото на войната, която Русия започна в Украйна през февруари 2022 г.

През последните години кметът на район "Средец", където се намира паметникът, Трайчо Трайков неколкократно повдига въпроса за преместването, като се позовава на експертни оценки, според които монументът е в лошо състояние, а част от плочите по постамента са отлепени и могат да доведат до инциденти.

През март 2023 г. СОС взе второ решение за преместване, а през лятото новоназначената областна управителка Вяра Тодева задейства процедурата. Преместването беше временно забавено с аргумента, че е нужно време да се намери подходящ терен за паметника.

Къде отива

Седмица след дългоочакваното начало на демонтажа обаче местната власт все още не е съобщила конкретен план къде ще бъде изложен паметникът. Областната управителка Вяра Тодева каза, че той ще бъде временно поставен на държавен терен, където ще бъде реставриран, като предстои да се проведе обществена поръчка за реставрацията.

Офнюз написа, че имотът, където монументът ще се съхранява временно, се намира в с. Лозен до София. Свободна Европа потърси потвърждение от Министерския съвет, но не получи отговор.

Крайната дестинация на монумента по думите на Тодева ще бъде или Музеят на изкуството от периода на социализма, или друго място, което областната управа все още проучва.

Гневът на Москва

Новината за началото на демонтажа предизвика недоволството на Русия и прокремълските партии в България. Още във вторник говорителката на руското външното министерство Мария Захарова отправи заплахи към България и обвини местните власти във варварство, нацизъм, расизъм и фашизъм. Думите ѝ бяха разпространени от посолството на Москва в София.

Скоро след това подобни обвинения отправиха и български политици, сред които лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов, Георги Свиленски от БСП, както и президентът Румен Радев. В сряда вечерта се проведе и протест, организиран от БСП и "Възраждане".

Депутати блокираха заседанието на парламента в знак на протест срещу демонтажа на Паметника на Съветската армия.

Ден по-късно представителите на двете партии в парламента заедно с депутатите от "Има такъв народ" блокираха заседанието в пленарна зала в знак на протест.

България отхвърли обвиненията на Русия и я критикува за непредизвиканата инвазия в Украйна. „Сравнението с „нацизъм“ и „расизъм“ е недопустимо от страна на държава, която и в момента извършва тежки нарушения на международното хуманитарно право и правата на човека, а нейни ръководители са обявени за издирване от Международния наказателен съд“, написаха от пресцентъра на Министерския съвет.

По-късно стана ясно, че Административният съд в София е разпоредил на областната управа да предостави основанията за действията по демонтиране на паметника. Това се е случило, след като в сряда платформата "Изправи се. БГ" заведе дело в съда по случая.

Вижте също Радев, Нинова, Захарова. Различни хора бранят съветския паметник с едни и същи думи