"Бойците знаят, че не са сами". Защо руснаци даряват автомобили за легион на украинската армия

Колоната от джипове, които са купени от руснаци в България и ще отида на фронта в Украйна, зад храм-паметник "Александър Невски" в София.

Руски граждани, които живеят в България, събраха пари, купиха и подготвиха за фронта в Украйна високопроходими машини. Те обаче не са в помощ на руската армия. Тъкмо обратното - ще помагат на Легион "Свобода за Русия", който се бие за украинската армия и е срещу режима на Владимир Путин.

Вторник. 11:30 преди обед. Шест високопроходими автомобила, боядисани в камуфлажни шарки, са паркирани в центъра на София.

Под кубетата на катедралата, носеща името на най-важния за средновековна Русия княз - свети Александър Невски, се суетят мъже в цивилни дрехи. Те са с маски и слънчеви очила. Има и една жена - само тя е във военна униформа.

Мъжете разпъват флага на Украйна и друг - с емблемата на Легион "Свобода за Русия". Носят и транспарант: "Руснако, дай своя принос за победата на Украйна над престъпния режим на Путин".

Само няколко часа по късно колите - с бойна украса, двойна кабина и товарен отсек - ще бъдат натоварени на автовоз и ще отпътуват за Украйна.

Мъжете с маски не са украинци. Те са руснаци, избягали от режима на Владимир Путин в родината им. Затова и крият лицата си - макар да живеят сега в България, не искат да поставят в риск себе си и семействата, които все още са в Русия.

Колите са купени с дарения - също най-вече от руски граждани, живеещи в България. Те ще бъдат за нуждите на Легион "Свобода за Русия" на фронта.

Подразделението е формирано от граждани на Русия, но се бие в състава на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ).

Колите пред площад "Свети Александър Невски" в София

Дарението идва на фона на отварянето на втори фронт в посока Харков от Русия в продължаващата над две години война срещу Украйна. В събота руската армия удари с мощни авиобомби строителен хипермаркет, при което загинаха над 15 души, а десетки бяха ранени.

Задачите на "Свобода за Русия" са предимно в граничната зона на Харковска област, което означава, че джиповете, купувани в цяла България, скоро може да са на този фронт.

"Свобода за Русия" е едно от трите подразделения във ВСУ, сформирани от руски граждани. Другите две са Сибирският батальон и Руският доброволчески корпус (РДК). През март те навлязоха с оръжие през западните граници на Русия и водиха "ожесточени сражения" преди да се оттеглят. Тази операция беше описана по-късно като "разузнаване с бой".

Вижте също "Просто ще кървим до смърт". Ще разреши ли Западът на Киев да удря цели в Русия

Докато мъжете с маски и очила заемат удобни позиции за камерите и фотоапаратите, пред които ще разкажат за дарението си, на площада пред "Свети Александър Невски" тече паралелен сюжет.

Петя Петрова, която се представи като служител на дирекция "Сигурност" на Столичната община, настоя колите бъдат преместени от северната страна на храма, защото са паркирани на забранено място - от южната страна, където зоната е пешеходна.

Полицията накара организаторите да преместят автомобилите. Последва задръстване, известна суматоха и нови, в случая неизбежни нарушения на пътните правила. В крайна сметка дарителите успяха да застанат пред медиите.

Служителка на дирекция "Сигурност" в Столичната община (в кафявото яке) повика полиция, защото джиповете за Украйна бяха паркирани неправилно.

Примерната цена на една кола - обслужването ѝ, камуфлажната боя и подготовката за фронта - е около 17 000 - 20 000 лв., каза един от организаторите на кампанията за дарения.

Той и съмишлениците му предпочетоха да останат с маски, за да запазят анонимността си. Един от активистите призова всички руски граждани в България и самите българи да се присъединяват към инициативите и да дават своя принос за борба с режима на Владимир Путин. "Само заедно ще го победим, защото не може да си затваряме очите пред това, което се случва в 21 век", каза той.

Руснак разпъва флаговете на Легион "Свободна Русия" и на Украйна на капака на подготвен за фронта джип.

Организации на руснаци, които живеят в България, вече изпратиха две партиди автомобили за ВСУ.

Мъжът, който разговаряше с медиите при представянето на новото дарение за Украйна, коментира руската атака над хипермаркета в Харков.

"Действията на Путин може спокойно да се приравнят на действията на Хитлер. Същият психопат и морален боклук, който просто иска да унищожи съседната държава", каза той.

После добави, че като гражданин на Русия смята, че това е неприемливо и ще направи всичко, което може, за да помогне режимът на Путин да бъде победен.

"Руснако, дай своя принос за победата на Украйна над престъпния режим на Путин", пише на плаката, който маскираните руснаци разпънаха пред колите, които даряват за фронта.

Той смята, че е напълно възможно събиращите пари за Легион "Свободна Русия" да бъдат наказани по някакъв начин от режима в Кремъл или да пострадат семействата им.

"Да се седи и да се бездейства - това не е вариант. Ако нищо не правим, ситуацията няма да стане по-добра и хората ще продължават да загиват. И се получава какво? Правилно - трябва да се борим за да спрем това", коментира още доброволецът.

Организаторите на акцията бяха с маски.

Руснакът не се съгласи с думите на президента на България Румен Радев, че всички държави членки на НАТО "по един или друг начин" са въвлечени във войната в Украйна.

"Путин въвлече във войната целия свят, а не страните, които искат да помогнат на Украйна, въвличат някого във войната. Това, което се случва на територията на Украйна, влияе на целия свят", каза той.

Две от колите, които ще заминат за фронта.

Много сме благодарни на всички, които ни оказват неоценима помощ за нашите бойци от Легиона, каза неговата представителка, дошла, за да приеме дарението.

"Така бойците знаят, че не са сами и има хора, които ги подкрепят. Транспортът е важен, за да се изпълняват по-бързо бойните задачи, за да настъпи по-бързо мир", каза тя, като също предпочете да остане анонимна.

Вижте също Липсващата тема преди изборите. Какво става със санкциите срещу Русия и помощта за Украйна