От "никога с Тръмп" до кандидат за вицепрезидент на Тръмп. Кой е Джей Ди Ванс

Джей Ди Ванс

Той е против помощта на САЩ за Украйна. Ще спира имиграцията и е против правото на аборт. Днес звучи като Доналд Тръмп, макар преди да го е наричал "идиот". Сега двамата са в една лодка. Кой е Джей Ди Ванс - кандидатът за вицепрезидент на САЩ?

Пътят му към властта започва с книга, в която казва, че не е постигнал нищо съществено в живота си. После става сенатор от Охайо, а днес, когато е на 39 години - вече е избран за кандидат за вицепрезидент на Републиканската партия в САЩ. Посочи го кандидат-президентът Доналд Тръмп.

За последните осем години промяната у Джей Ди Ванс е драстична. През 2016 г. той се определя като консерватор, но „никога с Тръмп“. Дори го нарича „идиот“.

Вижте също Може ли стрелбата срещу Тръмп да му помогне да спечели изборите за президент

През 2024 г. обаче той вече е твърд поддръжник на движението на Тръмп „Да направим Америка отново велика“ и защитник на бившия президент. Ванс казва, че е променил мнението си постепенно.

Критиците на Ванс обаче се съмняват дали тази промяна е искрена. Една от причините е, че ако Тръмп спечели изборите през ноември, той не може да се кандидатира за президент отново, а позицията за негов „наследник“ ще остане свободна, пише Ню Йорк Таймс.

Кой е Джей Ди Ванс и как стигна до високите етажи на властта в САЩ?

От Мидълтаун, през Калифорния и обратно в Охайо

Джей Ди Ванс е роден като Джеймс Дейвид Боуман в Мидълтаун, Охайо. Той израства при баба си и дядо си по майчина линия. Майка му е наркозависима, а баща му напуска семейството, когато Ванс е малък.

След като завършва гимназия, заминава в Ирак, където се занимава с връзки с обществеността като част от морската пехота. Впоследствие завършва Държавния университет в Охайо, а по-късно и право в Йейл.

Там се запознава със съпругата си - Уша Чилукури Ванс, която е от семейство на индийски имигранти.

През 2015 г., две години след като се дипломира, Ванс се присъединява към Mithril Capital - компания за рисков капитал в Силициевата долина, управлявана от консерватора Питър Тийл.

Вижте също Ето ги президентите на САЩ, срещу които е имало покушения

Година по-късно Ванс обявява плановете си да се върне от Калифорния в Охайо и да основе "Our Ohio Renewal", организация с нестопанска цел, чиято цел е да "улесни децата в неравностойно положение да постигнат мечтите си". Тя обаче няма особен успех и през 2021 г. прекратява дейността си.

"Ще бъда първият, който ще признае, че не съм постигнал нищо съществено в живота си"
Джей Ди Ванс

Същевременно през 2019 г. Ванс основава собствена компания за рисков капитал.

Три години по-късно той е избран за сенатор на САЩ от Охайо с помощта на дарения от бившия си шеф - Питър Тийл, на стойност над 10 млн. долара. Това е първата му публична длъжност.

Мемоарите на Джей Ди Ванс

До голяма степен успехът на Джей Ди Ванс се дължи на една книга. Това са неговите мемоари "Hillbilly Elegy", публикувани в годината, в която Тръмп е избран за президент - 2016 г.

"Ще бъда първият, който ще признае, че не съм постигнал нищо съществено в живота си", пише Ванс в увода.

Той разказа за трудния си и беден живот в Охайо. Развива и тезата, че липсата на лична воля е причина за икономическите страдания, злоупотребата с наркотици и други проблеми в белите работнически общности в САЩ - като неговата. Вижда във всичко това упадъка на постиндустриална Америка.

В книгата си Ванс пише и за "готовността" на тези общности да обвиняват всеки друг, но не и себе си за проблемите си.

Откакто подкрепя Тръмп обаче, той променя позицията си - сега смята, че виновни са външни фактори като офшорните фирми и имиграцията в САЩ.

През ноември 2020 г., една седмица след президентските избори, Netflix пусна филмова адаптация на мемоарите. Филмът беше широко критикуван. Приятели на Ванс казват, че това е била "последната капка" за отчуждаването му от елитното либерално общество, пише Политико.

Какви са позициите му

"Тръмп кара хората, за които ме е грижа, да се страхуват. Имигрантите, мюсюлманите и т.н. Заради това го намирам за отблъскващ", пише Ванс през октомври 2016 г.

Вижте също "Предстоят изпитания". Какво да очакваме от Тръмп 2.0

Сега мнението му по ключови за републиканците въпроси до голяма степен съвпада с това на Доналд Тръмп.

  • Абортите

Ванс е против правото на аборт, дори в случай на кръвосмешение или изнасилване. Казва, че трябва да има изключение в случаите, когато животът на майката е в опасност.

Той обаче смята, че отделните щати трябва да могат да избират сами какво да бъде законодателството им спрямо абортите.

  • Украйна

"Трябва да бъда честен с вас, наистина не ме интересува какво ще се случи с Украйна", казва Ванс в подкаст интервю със Стивън К. Банън, бивш съветник на Тръмп.

Ванс беше един от сенаторите, които се противопоставиха на финансовата помощ в размер на 60 млрд. долара за Киев, заради което тя беше блокирана дълго време.

"Гласувах против този пакет в Сената и оставам противник на почти всяко предложение САЩ да продължат да финансират тази война", пише той в есе за Ню Йорк Таймс в началото на тази година.

Вижте също Стрелецът, мотивът, оръжието. Какво знаем за атентата срещу Тръмп
  • Израел и Газа

Ванс подкрепя Израел и войната, която страната води в Газа, въпреки международните критики за броя на жертвите сред цивилното население там.

Кандидатът за вицепрезидент признава, че жертвите са много, но обвинява за това "Хамас", не Израел.

  • Имиграция

Възгледите на Ванс по отношение на имиграцията също до голяма степен съвпадат с тези на Тръмп. Той иска изграждането на стена по границата между САЩ и Мексико да продължи и казва, че ще се "противопостави на всеки опит за амнистия" на имигрантите, пристигнали в САЩ незаконно.

  • Климат

Ванс е силен поддръжник на петролната и газовата индустрия. Той смята, че климатичните промени не са заплаха за света и подхожда скептично към научния консенсус, според който те са причинени от човешка дейност.

Вижте също Стана ли Америка отново велика? Четирите години на Доналд Тръмп