Джевдет Чакъров поиска изваждане на партия ДПС от коалицията на Пеевски. ЦИК му отказа

Съпредседателят на ДПС и част от крилото на Ахмед Доган в движението Джевдет Чакъров

Съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров поиска партията да бъде извадена от коалицията на Делян Пеевски Движение за права и свободи - Ново началоза предстоящия парламентарен вот. Това каза зам.-председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Цветозар Томов пред Нова телевизия в четвъртък сутрин.

По устав партията ДПС се представлява от двамата си съпредседатели Пеевски и Чакъров - "заедно и поотделно".

В крайна сметка ЦИК отказа да отказа да разгледа искането на Чакъров, като в полза на решението гласуваха 12 от членовете на комисията, а против бяха само Ерхан Чаушев и Севинч Солакова от квотата на ДПС.

Комисията оправда решението си с това, че предвид решението партията да се представлява "заедно и поотделно" от двамата си съпредседатели Пеевски и Чакъров, които имат "противоречащи си" искания, не е ясно каква е действителната воля на партията в случая.

Новината идва, след като в сряда Върховния административен съд (ВАС) взе решение да отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалициятата "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите.

До това решение се стигна, след като комисията отказа да регистрира както коалиция „Движиние за права и свободи – Ново начало“, така и „Демокрация, права и свободи – ДПС“, зад която стоят почетният председател на движението Ахмед Доган и съпредседателят му Джевдет Чакъров.

В четвъртък с друго свое решение ВАС отхвърли жалбата на коалиция на Доган и Чакъров срещу отказа на ЦИК да ги допусне до изборите и така на практика даде само на Пеевски правото да използва името ДПС на изборите през октомври.

Вижте също Ще ликвидират ли Пеевски и Доган ДПС

Преди това ЦИК поиска двете коалиции да докажат, че партията ДПС не е част от тях. И двете коалиции отказаха да се съобразят с решението на комисията.

Решението на ВАС от сряда предизвика остра реакция от ДПС-Доган, които обвихина съда, че е помогнал на Пеевски да открадне марката ДПС и определи институцията за „инструмент на превзетата държава“.

Крилото на почетния председател реши да регистрира коалиция „ Алианс за права и свободи“, в която движението не присъства.

Доган и Пеевски се борят за контролна на ДПС и това доведе до разпадането на партията на две крила, които ги следват. И двете крила настояват, че именно те са автентични представители на движението.

В началото на юли между почетния председател Доган и съпредседателя на движението Пеевски настъпи разрив. Повод за него беше гласуването на предложения с първия мандат от ГЕРБ кабинет начело с Росен Желязков. Хората на Доган отказаха да подкрепят кабинета, а тези на Пеевски го направиха.

Битката в ДПС доведе до опита на двете крила да явят като коалиции за изборите. Това се случи с помощта на други партии.

Вижте също Мрежата на ДПС. Какви връзки разкриват партиите, с които се коалираха Доган и Пеевски