Дворци като за крале. Къде живеят авторитарните лидери

Колаж на двореца на бившия украински президент Виктор Янукович и "Дворецът на нацията" в Таджикистан

Това не са просто луксозни имения. Те са паметници на богатството и мощта на авторитарната власт. Само един от тези палати днес не е ничий дом, а е превърнат в "музей на корупцията". Той се намира в Украйна. Къде живеят Владимир Путин, Реджеп Ердоган, водачите на Таджикистан и Туркменистан?

Какво е общото между резиденцията „Межигорие“ в Украйна, двореца „Огузхан“ в Туркменистан и президентския комплекс в Турция? Тези сгради са пищен лукс, разполагат с всякакви удобства, обградени са от обширни терени, а строежът им е струвал много държавни пари.

Това не са просто имоти. Те са паметници на богатството и властта на авторитарното управление.

Ето някои от най-величествените президентски резиденции в света, където разкошът се съчетава с политическата мощ.

Палатът на Виктор Янукович, който днес е музей на корупцията

„Межигорие“ е резиденцията на Виктор Янукович по времето, когато той е министър-председател и президент на Украйна - преди през 2014 г. да избяга от Киев в Русия по време на протестите срещу управлението му. Тези демонстрации отпреди 10 години са известни като Евромайдана. Янукович е смятан за авторитарен лидер, близък до Кремъл, който прави опит да откъсне Украйна от прозападния ѝ път.

Сега резиденцията е превърната в „музей на корупцията“. Имението, обитавано от бившия лидер, има голф игрище, зоологическа градина, фонтани, площадка за хеликоптери и дори своя църква. В огромния имот в специална зала е изложена е колекция от автомобили. Имотът е демонстрация за разточителния начин на живот на някогашния украински президент.

Въздушна снимка на резиденцията „Межигорие“ в село Нови Петривци, на север от Киев. Снимката е от септември 2017 г.

Дворецът в Абу Даби, Обединените арабски емирства

Президентският дворец на Обединените арабски емирства Qasr Al-Watan е завършен през 2017 г. , а от 2019 г. е отворен за посетители.

Строежът е на стойност 490 млн. долара. В почти изцяло белия дворец се съхраняват артефакти и ръкописи. Заедно с това в него са изложени и подаръци, които различни делегации са правили на лидерите на ОАЕ.

Qasr Al Watan в Абу Даби

Ак Сарай на Ердоган в Анкара

Президентският дворец в Анкара, известен още като Ак Сарай или Белият дворец, е завършен през 2014 г. за турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Построен е върху земя, на която преди това има гора, резиденцията разполага с над 1100 стаи и официално струва около 615 млн. долара. Според критици на проекта и на управлението на Ердоган истинската цена е много по-висока. Комплексът включва джамия с капацитет от около 3000 души и най-голямата библиотека в Турция с колекция от над 4 млн. книги.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред Ак Сарай в Анкара

Дворецът на Путин в Геленджик

Дворцовият комплекс на брега на Черно море близо до Геленджик в Русия е наричан "Дворецът на Путин". За съществуването му се спекулира още от 2010 г.

През 2021 г. днес покойният вече руски опозиционен лидер Алексей Навални публикува документално разследване, в което твърди, че палатът е построен специално за руския президент, а стойността му около 1,4 млрд. долара. Според разследването комплексът разполага с подземен хокеен стадион, театър, лозе и църква.

Въздушното пространство над него е забранено за полети, а лодките и корабите, които преминават в близост до брега на морето, трябва да заобикалят. Самият Путин отрича да е собственик. За такъв се обявява руският олигарх Аркадий Ротенберг - човек, смятан за част от най-близкото обкръжение на лидера в Кремъл.

Вижте също Икони, западни мебели и полилеи за милиони. Какво има в двореца на Путин след основния ремонт

"Дворецът на Путин" в Геленджик

Резиденцията на Путин в Ново Огарьово

Ново Огарьово е държавната резиденция на Владимир Путин, разположена в покрайнините на Москва. Първоначално построено през 50-те години на ХХ век, имението претърпява мащабен ремонт под ръководството на Путин след като идва на власт през 2000 г.

Your browser doesn’t support HTML5

Болница и ледена пързалка. Какво има в резиденцията на Путин край Москва

Според доклади наскоро към комплекса са били добавени зони, включително почивна база, принадлежаща на Федералната служба за защита на Русия (ФСО), хеликоптерни площадки и дори е защитен от системи за противовъздушна отбрана. Възможно е да има и тунел, който да води от съоръжението на ФСО до резиденцията на Путин.

Държавната резиденция в Ново Огарьово

Дворецът на нацията в Душанбе, Таджикистан

„Дворецът на нацията“, завършен през 2008 г., е официалната резиденция на таджикския президент Емомали Рахмон. За да се освободи място за двореца, по спорен начин са съборени 100-годишна синагога, както и други сгради.

Дворецът е на стойност 300 млн. долара. Той е заобиколен от паркове, фонтани и други забележителни обекти, включително „Паметника на независимостта“ и „Душанския стълб на знамето“, който се издига на 165 м височина и някога е бил най-високият в света.

"Дворецът на нацията" в Душанбе, Таджикистан

"Огузхан" - палатът в Ашхабат, Туркменистан

Комплексът „Огузхан“ е официалната резиденция и работното място на президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов. Наречен на името на древен туркменски племенен водач, дворецът е дом на президентите на страната от 90-те години на миналия век.

Дворецът в Ашхабат, Туркменистан

През 2011 г. към комплекса са добавени нов дворец и допълнителни помещения, в които са инвестирани около 350 млн. долара. В момента пред двореца се изграждат държавна приемна и площад за паради и други държавни събития.

Вижте също "Най-накрая момче!" Къде живеят синовете на Путин