70 сътрудници на ДС участват в изборите. Сред тях са кандидати на БСП, "Възраждане", ДПС и ГЕРБ-СДС

Папки на бившата Държавна сигурност и силуети. Колаж.

Общо 70 сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и разузнавателните служби на Българската народна армия (БНА) по време на комунистическата власт фигурират в листите за депутати за 50-то Народно събрание. 9 са кандидати за европейския вот, който ще се проведе заедно с парламентарния на 9 юни.

Те са издигнати от 20 партии и коалиции, като от сегашните парламентарни формации такива кандидати имат БСП, ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, съобщи сайтът dsbg.com. Данните вече са публични, след като Комисията по досиетата огласи проверките за предстоящите тази година избори.

Вижте също Колко проруски евродепутати ще изпрати България в Брюксел

Проверени са общо 2316 кандидати за Народното събрание, които подлежат на проверка. Разпределението е следното според решението на комисията:

  • БСП - 5 сътрудници;
  • ГЕРБ-СДС - 3 сътрудници;
  • ДПС - 2 сътрудници;
  • "Възраждане" - 1 сътрудник.

Сред извънпарламентарните партии най-много кандидати, които са свързани с ДС, има коалиция „Левицата“, в която влизат партия АБВ, основана от бившия президент Георги Първанов, и „Движение 21“ на бившата депутатка от БСП Татяна Дончева, както и други партии. С 5 сътрудници е ВМРО-БНД.

Проверката на кандидатите за Европейски парламент е обхванала 147 души, като Комисията по досиетата е установила за 9 лица, че са с принадлежност към тоталитарните комунистически служби. От тях сред парламентарно представените партии представители имат само от "БСП за България" - 2-ма души.

Държавна сигурност е името, под което са известни репресивните структури на комунистическия режим - тайните служби за разузнаване и контраразузнаване до 10 ноември 1989 г.

Освен че организира вътрешния шпионаж в страната, ДС въдворява в лагери хора, обявени за "врагове на народа" и дори прави опити за покушения над критици на режима. Най-известното реализирано убийство е това на писателя и журналист Георги Марков в Лондон през 1978 г.

ДС провежда и т.нар. "активни мероприятия" като насилствената смяна на имената на българските мюсюлмани.

Your browser doesn’t support HTML5

Обяснено. От кого може да "открадне" гласове Ваня Григорова