Вторият мандат за кабинет няма да получи подкрепа. Партиите отказаха да преговарят с ДПС

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски

Всички парламентарно представени сили отказаха да преговарят с още неполучилото втория проучвателен мандат за съставяне на правителство Движение за права и свободи (ДПС).

Така изглежда, че и вторият мандат ще бъде неуспешен, въпреки че съпредседателят на ДПС - санкционираният за корупция от Великобритания и САЩ Делян Пеевски, изрази желание да преговаря за него с парламентарните групи.

Новината идва на фона на разцепление в самото ДПС. От миналата седмица започна конфликт между Пеевски и почетния председател на партията Ахмед Доган, който прерасна в разделяне на депутатите на привърженици на единия и на другия.

Във вторник верните на Доган 17 депутати бойкотираха заседанието на парламентарната група на движението, на което трябваше да се вземе решение за втория мандат.

Вижте също Утвърдени партийни кадри и няколко дебютанти. Кой в ДПС тръгна срещу волята на Пеевски

След това Пеевски даде срок на няколко от парламентарно представените партии до края на деня в сряда, за да кажат дали биха подкрепили правителство с мандата на ДПС.

Покана за такива преговори получиха ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), БСП и "Има такъв народ" (ИТН).

В сряда ПП-ДБ отказа да подкрепи втория мандат, защото подходът на ДПС "няма как да доведе до управление, което да работи в интерес на страната". ИТН също отклони поканата на Пеевски, защото вярва в успеха на евентуален експертен кабинет, реализиран с третия мандат.

ГЕРБ повтори позицията си да не подкрепя нито втория, нито третия мандат. БСП също каза, че няма да говори с ДПС за евентуален проектокабинет.

Така следва само да се разбере кога ДПС ще вземе папката с втория мандат от президента Румен Радев, дали ще го върне неизпълнен, или ще се опита да състави проектокабинет.

По-рано в сряда вицепрезидентката Илияна Йотова каза, че ще бъде избрана "най-добрата дата [за връчване на мандата], така че да бъде запазен националният интерес".

Миналата седмица Радев връчи първия мандат на първата политическа сила след изборите на 9 юни - ГЕРБ. Тя номинира за премиер Росен Желязков и веднага върна изпълнен мандат. Парламентът обаче отхвърли проектокабинета. Подкрепиха го само депутатите от ГЕРБ и 30 от ДПС. Тогава стана известно и разцеплението в движението заради конфликт между Пеевски и Доган.

Вторият мандат ще получи ДПС като втора парламентарна сила, а третият Радев ще връчи на избрана от него партия. Досега заявка, че го искат, са дали ДСБ и "Да, България" (част от ПП-ДБ), ИТН, "Възраждане" и БСП.

Вижте също "От една изолация на друга". Защо ГЕРБ получи седем мандата за кабинет, но не управлява