"Те ни пречат да сме на терен, сред хората". Как ДПС-Доган от Велико Търново протестира в София

Ерджан Алкова на протеста на ДПС-Доган (официално Алианс за права и свободи) пред Съдебната палата в София. Алкова е водач на листата на тази формация във Велико Търново.

Няколко десетки протестираха пред Съдебната палата в защита на арестувания политик от ДПС-Доган Джейхан Ибрямов. В протеста участваха хора от цялата страна. Те казаха, че арестите имат една цел - да не могат политиците на Доган да общуват с хората по време на предизборната кампания.

– За какво е протестът? – пита минувач, закрил с длан сандвича си, за да не го намокри дъждът.

– Срещу Пеевски. – отговаря мъж в черно и протяга чадъра си над минувача.

– А, успех тогава! – пожеланието потъва в скандирането на няколко десетки души: „Де-пе-се“!

Протестът на ДПС-Доган пред Съдебната палата в София, събота, 5 октомври

Това, че протестът пред Съдебната палата в София е „срещу Пеевски“, е колкото вярно, толкова и невярно.

В действителност хората протестират срещу ареста на Джейхан Ибрямов – кандидат за изборите на 27 октомври от ДПС-Доган. Само че който и да грабне мегафона, за да се обърне към множеството, казва под някаква форма, че този арест е бил поръчан от друг кандидат на предстоящите избори – Делян Пеевски.

Демократичната опозиция от години обвинява бизнесмена и политик Делян Пеевски в това, че чрез партията, от която е депутат – ДПС – е поставил под свой контрол прокуратурата и МВР. Откакто ДПС се разцепи през юли 2024 г., крилото на Ахмед Доган в ДПС се присъедини към тези обвинения.

Вижте също "Политическо чудовище". Доган се появи на протест в София и се извини за Пеевски

"Спокойна съм, защото няма въпрос, на който да не мога да отговоря", казва Ерджан Алкова, една от тези, които протестират пред Съдебната палата. Така тя коментира основното обвинение към хората на Ахмед Доган – че години наред са мълчали, насърчавайки Делян Пеевски да укрепва своята власт.

Всички, събрани на протеста, дават един и същи отговор на този въпрос – че са допуснали грешка с Делян Пеевски и че са я допускали с години.

Велико Търново на булеварда в София

„Казах на минувача, че протестът ни е срещу Пеевски, за да обясня най-кратко ситуацията. Всъщност сме тук, за да покажем, че не ни е страх от репресии и заплахи“, казва мъжът с чадъра.

Оказва се, че той е от Велико Търново и е дошъл в София часове след като са го викали на разпит в неговия град. Там са го накарали да подпише декларация, в която се казва, че той няма да купува гласове за предстоящите избори.

Федя Дервишев

Мъжът се казва Федя Дервишев и се представя като областен председател на ДПС във Велико Търново.

В този град протича процес на разцепление в ДПС, какъвто от юли тази година започна и в централното ръководство на партията. В резултат на това на изборите на 27 октомври отиват две формации – едната е регистрирана като „ДПС – Ново начало“ и се оглавява от Делян Пеевски, а другата беше вписана като „Алианс за права и свободи“ и начело е Ахмед Доган, създателят на движението през 1990 г. Социолозите твърдят, че и двете партии ще влязат в парламента.

Разцеплението „на върха“ доведе до разцепления по места. ДПС-Доган например отстрани доскорошния областен председател във Велико Търново и постави на мястото му Федя Дервишев. След това лагерът на Пеевски съобщи, че това е нелегитимно решение, взето без кворум, и подчерта, че ключовете и печатът на организацията са в ДПС-Пеевски.

Същата история по-рано се беше развила и в София: ДПС-Пеевски каза, че държи печата и ключовете, изнесе имуществото и документите от сградата на движението и заключи входната врата с обяснението, че вътре се прави ремонт.

Пред Съдебната палата в София

Протестът на ДПС-Доган в София протича, докато вътре в сградата се гледа случая на Джейхан Ибрямов – съдиите трябва да решат дали да го оставят в ареста, след като беше арестуван в сряда, 2 октомври, а по-късно обвинен в търговия с влияние и притежание на 100 000 лева с белязани банкноти.

Малко по-късно Софийският градски съд (СГС) остави за постоянно в ареста Ибрямов. Според обвинението има "значителни по обем доказателства", че задържаният е взел 100 хил. лв., за да извърши търговия с влияние.

За ДПС-Доган това е инсценирано обвинение, зад което стои Делян Пеевски.

„Джейхан Ибрямов не е просто депутат и кандидат-депутат“, казва Николинка Хаджиева, която е от малкото късметлии на дъждовния булевард „Витоша“ тази събота – тя има хем дъждобран, хем чадър.

„Ибрямов е арестуван заради това, че от години е прекият организатор на изборите в ДПС“, казва Хаджиева. В момента всички, които пряко работят с хората по места, са подложени на репресии чрез полицията или прокуратурата, добавя тя.

Хаджиева е съпруга на Федя Дервишев и трети мандат кметица на Горско Ново село в община Златарица, област Велико Търново.

Николай Бареков (в дъното с мегафона) говори на протеста на ДПС-Доган в София. Той е бивш журналист, смятан до скоро за близък до Пеевски и до банкера на фалиралата КТБ Цветан Василев. В момента е водач на листата на ДПС-Доган във Враца.

Всъщност целият протест на бул. „Витоша“ се оказва неформално разделен на малки групи. Дошли са хора от Бургас, от Кърджали, от Хасково, от Варна, и са застанали един до друг, защото се познават отдавна. Повечето заемат постове в ДПС-Доган на местно равнище, но има и хора без постове.

„Ууууу!“, провиква се човек, който се оказва от Бургас. Той реагира на думите на оратор, който точно в този момент казва: „Знаем кой стои зад репресиите срещу нас“.

Какво значи „репресии“

Думата репресии се споменава от всеки, запитан защо е дошъл чак дотук да протестира.

От дума на дума става ясно, че под тази дума участниците разбират всяко действие по места, което пречи на най-авторитетните хора от ДПС-Доган да общуват с избирателите. В това число влизат най-често действия на полицията, но не само.

Хората споменават например нечий арест, като този на Мюмюн Искендер, кмет на община Минерални бани, област Хасково, който е от ДПС-Доган. Или привикване в полицията, както е станало с Федя Дервишев от Велико Търново. Или арестът, заради който е и протестът в събота пред Съдебната палата – този на Джейхан Ибрямов.

Всъщност никой, с когото говорим, не се оплаква от самия арест или натиск. Оплакването е от това, че хората, срещу които държавата предприема „репресивни действия“, не могат да извършват това, което се прави обикновено по време на предизборна кампания – да общуват пряко с хората, да ги убеждават как да гласуват.

„Те правят всичко, за да ни пречат да сме на терен, сред хората“, казва Ерджан Алкова от същата великотърновска група. Алкова е създателка на ДПС в района, бивш член на ръководството на Сметната палата (2005-2011) и настоящ заместник-кмет на община Велико Търново.

Юджел Атила (вляво) и Ерджан Алкова по време на протеста пред Съдебната палата в София в събота, 5 октомври 2024 г.

„Нас не ни е страх!“ – подхваща в този момент кандидатката за депутат от Кърджали Елван Атила, която също протестира. „Нас не ни е страх“ – отговаря множеството, но виковете бързо прерастват в скандиране „ма-фи-я!“

Биршен Ибрямова, съпруга на арестувания, също е дошла на площада, носи тениска с образа на Джейхан Ибрямов, и уточнява, че е била предупредена от адвокатите – мъжът ѝ може да бъде оставен в ареста. Ако стане така, тя ще продължи гладната си стачка, която започна в деня на задържането му.

Помолена за снимка, тя се опитва да си оправи косата, а близки, застанали с нея, ѝ дават разнопосочни съвети – един ѝ казва да позира с букета, който някой по-рано ѝ е подарил, а друг – да покаже тениската.

Биршен Ибрямова, която прави гладна стачка заради ареста на съпруга си, Джейхан Ибрямов, по време на протеста на ДПС-Доган в събота.

Тя се засмива на тези изисквания, но щом поглежда издрънчалия телефон, лицето ѝ посивява и тя се запътва към трибуната. Оттам току-що са обявили, че съдът оставя Джейхан Ибрямов в ареста. Оратор призовава хората да се преместят към друг вход на Съдебната палата, откъдето охраната ще изведе Ибрямов.

Вижте също "Безобразен начин". Защо съпругата на арестувания Джейхан Ибрямов от ДПС-Доган започна гладна стачка