"Предизборна бухалка". ДПС-Доган се оплака от целенасочени арести на техни активисти

В средата: Тимур Халилов и Джевдет Чакъров от ДПС-Доган

От ДПС-Пеевски използват държавните институции, за да оказват натиск и да сплашват членове на движението преди предстоящите парламентарни избори. Това казаха от ДПС-Доган на брифинг в петък.

Като примери от фракцията, лоялна на почетния председател Ахмед Доган, дадоха арестите през последните дни на хора, които са останали верни на Доган. Срещу трима от тях в четвъртък и петък се проведоха акции на прокуратурата.

Вижте също Как Пеевски владее правосъдието

Обвиненията на ДПС-Доган към Пеевски, който е санкциониран за корупция, идват 5 седмици преди парламентарния вот на 27 октомври. На него двете крила на ДПС ще се явят в отделни конфигурации, след като през последните месеци се стигна до конфликт между почетния лидер Доган и съпредседателя Пеевски.

Сега депутатът Тимур Халилов и съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров казаха, че срещу хора от движението, изразили подкрепа за Доган, се оказват "безпрецедентния натиск и репресии".

Като пример те дадоха председателя на общинския предизборен щаб в Кърджали Ахмед Моллахасан, който е заявил "категорична позиция срещу натиска и репресиите, прилагани от Делян Пеевски".

Моллахасан беше арестуван в четвъртък. Според информация на сайта 24rodopi.com той е бил задържан по разследване за документна измама.

Преди няколко дни Моллахасан каза, че в Кърджали се извършват политически уволнения на общински служители и срещу поддръжници на Доган се извършват данъчни проверки с цел сплашване.

В петък след акция на антикорупционната комисия (КПК) беше задържан и кметът на община Минерални бани - Мюмюн Искендер. По думите на Халилов това се случва, след като кметът е казал, че няма да подкрепи Пеевски, а Доган на изборите.

Същия ден се проведе и прокурорска акция в офисите и в дома на общинския съветник от ДПС-Доган в Кърджали - Егемен Сербест.

"Никак не е нормално в предизборната ситуация да се извършват такива репресивни действия и подходи. Въпросът е: защо сега?", каза съпредседателят на движението Чакъров.

Той добави, че е видно, че "това е предизборна бухалка за създаване на психоза и за натиск".

Свободна Европа изпрати въпроси до институциите за повода за акциите, но до публикуването на материала не бяха получени отговори.

Това не е първият път, в който от ДПС-Доган се оплакват от институционален натиск след разрива между Доган и Пеевски.

Арестите на близки до Доган хора започнаха още със задържането на бизнесмена Румен Гайатански - Вълка през август. Тогава адвокатът на Гайтански директно свърза ареста му с конфликта между лидерите на ДПС.

Разследването срещу Гайтански е във връзка с кредит за 150 млн. лв., отпуснат от държавната Българска банка за развитие (ББР) през 2019 г. Данни за нередности около кредитите, давани от ББР, има отдавна, но в продължение на години институциите не предприемаха действия.

Също от години има признания на членове на съдебната система, политици и хиляди медийни публикации, които говорят за огромното влияние на Пеевски в прокуратурата и антикорупционните органи.

Вижте също Къде живее Делян Пеевски