"Доган и Пеевски са в разрив". Аталай потвърди за конфликт на върха в ДПС

Рамадан Аталай, ДПС

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган е в конфликт със съпредседателя на движението Делян Пеевски. Отношенията им са влошени до такава степен, че Доган не иска партията му да подкрепя кабинета с първия мандат на ГЕРБ, но Пеевски настоява за това, включително и чрез натиск.

Това каза депутатът от ДПС Рамадан Аталай пред бТВ в сряда сутринта. Малко след телевизионното си участие в парламента стана ясно, че той е изключен от групата на партията си, в която прекара близо три десетилетия.

Това става на фона на чистка на знакови кадри на ДПС в ръководството и по места, определена от Пеевски като "новото начало". Аталай потвърди за конфликт в партията часове преди да бъде гласуван проектокабинета на ГЕРБ, който от ДПС нееднократно заявиха, че ще подкрепят.

Вижте също "Ново начало" или подмяна. Превзема ли Пеевски ДПС през главата на Доган

В тази връзка Аталай твърди, че Доган е в разрив с Пеевски, санкциониран за корупция по глобалния закон "Магнитски", който "се разпорежда с ДПС като с лична фирма" и отстранява хора, близки до почетния председател.

Аталай беше изключен от парламентарната група на ДПС, след като миналата седмица Областният съвет на партията в Пловдив свали доверието си от него, а още няколко ключови фигури на ДПС бяха отстранени. Всичко това доведе до съмнения, че Пеевски осъществява "чистки" в партията.

"Има предложение, директно разпореждане, от почетния председател, парламентарната група на ДПС да не подкрепя правителството", каза Аталай.

Той намекна още, че към момента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Пеевски разполагат с възможности да контролират институциите в страната, включително прокуратурата и службите.

"Бойко Борисов може да ръководи МВР, Бойко Борисов може да управлява и всяка институция в държавата. Като ви казвам това, вие ме разбирате, че и Пеевски също може да управлява", посочи Аталай.

Решения с два подписа

Аталай каза още, че според Доган оперативните органи на ДПС не функционират и се вземат еднолични решения, а при отстраняването на хора се действа с натиск и сила, както според Аталай се е случило при неговото собствено отстраняване.

Пеевски е начело на партията от февруари, когато беше избран за съпредседател заедно с депутата Джевдет Чакъров.

Аталай цитира имейл на почетния председател до Пеевски, в който пише, че двамата съпредседатели трябва да вземат "общи решения с два подписа". По думите му след въпросното писмо Пеевски е прекъснал контактите си с Доган.

Вижте също "Той предпочете избори". Какво казва Борисов с предложението си за кабинет

"Отношенията между Доган и Пеевски са в разрив в момента. Позволих си да помоля Делян да се обади на Доган и да разберем за какво става въпрос", добави Аталай.

Веднага след интервюто му в ефира на бТВ и БНТ се включиха представители на ДПС от Пловдивска област, които отрекоха в местните структури да се действа под натиск. Те казаха, че изборните резултати на Аталай са били незадоволителни и именно заради това са снели доверието си от него.

Представителите на ДПС се включиха от кулоарите на парламента без да бъде уточнено какво правят там и кога са били уговорени живите им включвания по медиите. Живата връзка с Аталай на практика прекъсна интервюто му по бТВ.

Свалянето на доверието от Аталай беше поредният подобен случай в структурите на партията след изключването на зам.-председателката Айсел Руфад.

Друга депутатка от ДПС - Филиз Хюсменова, напусна парламента, като се аргументира с ниския резултат на движението във Варна, където водеше кандидатската листа.

Преди дни "Медиапул" писа, че е била освободена Биршен Ибрямова - лична секретарка на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и съпруга на Джейхан Ибрямов, дългогодишен депутат от ДПС и бивш заместник-министър на регионалното развитие в правителството на Пламен Орешарски.

Миналата седмица акция на антикорупционната комисия доведе до арести във Варна, като сред задържаните беше и бившият областен председател на ДПС Сали Табаков. Във вторник той беше пуснат от ареста.

Вижте също Кой кой е в предложения кабинет на Росен Желязков