Районът на Донбас след Втората световна. Как е бил възстановен

Сграда претърпява реконструкция в града, известен днес като Донецк. Това става скоро след като съветската Червена армия си връща района на Донбас от нацистките сили по време на Втората световна война.

Донецк носи името Сталино от 1924 до 1961 г. Тази снимка е една от няколкото, съхранявани в архива на Харвардската библиотека. Тя показва следвоенното възстановяване на източния регион на Донбас в Украйна през 40-те години на миналия век.

Тази снимка е озаглавена „Донбас лекува раните си“. На нея се виждат работници, които ремонтират оборудване във въглищната мина "Дзержински". Донбас е бил окупиран от нацистки и фашистки сили от 1941 до 1943 г. Повечето снимки в тази галерия са направени между 1944 и 1949 г.

Сгради във въглищна мина, която е била "разрушена от хитлеристите", докато германските сили се оттеглят, според автора на надписа.

От 2014 г. регионът на Донбас отново е разтърсен от конфликт. Това става на фона на подкрепяния от Кремъл сепаратизъм, който предшества настоящата война на Русия в Украйна.

Мемориал до неидентифицирана минна шахта. Надписът гласи: "Тук лежат съветски хора, жестоко измъчвани до смърт от немско-фашистките изверги по време на окупацията на Сталино, 1941-1943 г.".

Милиони украинци са убити от окупационните нацистки сили по време на Втората световна война, която започва малко след като населението на Съветска Украйна е съсипано от Гладомора - масов глад, наложен от Кремъл на украинския народ през 1932-33 г.

"Възобновяване на въгледобива в Донбас". Така фотографът е озаглавил тази снимка, на която миньор ремонтира машина.

Тази снимка показва реконструкция в завода за желязо и стомана в днешния Донецк.

По времето когато са направени тези снимки, има наплив на етнически руснаци, които се преместват в района на Донбас, за да участват във възстановяването му.

Заглавието на тази снимка е „Хиляди измъчвани цивилни бяха хвърлени в шахтата, показана по-горе. Тя се намира във въгледобивната мина "Калиновка", недалеч от Сталино - столицата на Донбас.“

Преди да бъде кръстен на Сталин, Донецк се е казвал Юзовка на името на своя уелски основател Джон Хюз.

Механик проверява сглобяването на тежко оборудване по време на реставрационни работи в Машиностроителния завод "Сталин" в Краматорск в края на 40-те години.

Според разсекретен доклад на ЦРУ от 1952 г. фабриката е "80 процента повредена по време на войната" и възобновява напълно работа през май 1949 г.

Реконструкцията на административна сграда на улица "Артема" в центъра на Донецк. Сградата е силно повредена по време на войната, след което е възстановена в стила на "социалистическия класицизъм".

Лятна сцена в Донецк. Киното на заден план е открито през 1939 г. и е кръстено на украинския поет Тарас Шевченко. То продължава да работи и днес в окупирания от Русия украински град.

Изглед към парка "Шчербаков" в Донецк показва мост, който първоначално е построен от съветски сапьори по време на боевете за града и по-късно е превърнат в постоянен.

Паркът за първи път е кръстен на Павло Постишев - комунист, който играе ключова роля в унищожаването на религиозното наследство на Украйна и в Гладомора. След като Постишев е екзекутиран през 1938 г. за участие в „дясна троцкистка организация“, паркът е преименуван на името на комунистическия функционер Александър Шчербаков.

Машиностроителен завод в Краматорск. Фабриката е построена през 1890 г., след което е поета и разширена от съветското правителство.

Въглища се товарят на железопътен вагон в наскоро възстановена мина в Донбас.

Трамвай минава покрай Донецкия театър, известен по онова време като Сталинския драматичен театър.

Театърът влезе в международните новини през 2014 г., когато продължи да изнася представления въпреки подкрепяните от Русия безредици, които тогава обхванаха Донецк.

Труд кипи в завода за желязо и стомана Сталино след възстановяването му след Втората световна война.