"Аз пищя и нищо не се случва". Пореден случай на насилие разкрива симптоми на безнаказаност

Яна Б. твърди, че на 16 юли е била пребита от бившия си партньор на улицата пред очите на общото им дете. В количката на снимката е малката ѝ дъщеря.

Жена е пребита посред бял ден на улицата пред дъщеря си. Обвинява бившия си мъж, но той пръв подава жалба срещу нея. Това е последният епизод от дълга хронология на взаимни обвинения в тормоз и насилие, в която все още липсват отговори от институциите. Затова жената вече търси публичност.

Неделя сутринта. Оживен столичен булевард. Млада жена излиза навън, за да изпрати 4-годишната си дъщеря, която отива на море с баща си и новата му приятелка. Последният ясен спомен на майката е как тя се връща до вкъщи за забравен пояс за плуване и отново слиза на улицата. После започва побоят.

Тази ситуация описва Яна Б., която на 16 юли тази година твърди, че е пребита от бившия си партньор на бул. "Патриарх Евтимий" в София. Тя разполага и с медицински документи, които подкрепят думите ѝ. По молба на потърпевшата Свободна Европа посочва изцяло само малкото ѝ име, а бившият ѝ мъж е споменаван с инициали.

Яна разказва, че на 16 юли Д.Т. започва да я блъска, удря и рита. Събаря я на земята и я влачи за косата. При един от ударите кръстът ѝ се удря в кофа за боклук. От влаченето по асфалта краката ѝ са охлузени и разкървавени.

Откъс от съдебномедицинското удостоверение за травмите на Яна.

„Беше освирепял, хвърляше ме във въздуха“, разказва Яна пред Свободна Европа.

Травмите ѝ, сред които мозъчно сътресение, са документирани в епикриза и удостоверение от съдебна медицина. Свободна Европа разполага с тези документи.

Мъжът обаче има друга версия за случилото се. Според него Яна е отишла при приятелката му, започнала е да я души и скубе, ударила е лицето ѝ с юмрук. Д.Т. казва, че не е посягал на Яна, но я е дърпал и блъскал, за да отърве приятелката си от нея. Другата жена също има медицинско удостоверение, но мъжът отказа да го предостави на Свободна Европа.

По-късно Д.Т. се свърза отново с редакцията, за да покаже, че между страните са се натрупали спорове, водят се множество дела и че нещата между бившите партньори не са черно-бели. Според адвоката му самата Яна не е жертва на насилие, а обратното*.

Д.Т. и приятелката му първи пускат жалба за случилото се в този ден. Няколко дни по-късно Яна сезира в Софийска районна прокуратура (СРП). Свободна Европа потърси информация по случая от СРП. Оттам заявиха, че все още тече проверка на разследващ полицай.

Според Яна това не е първата проява на агресия за петте години, откакто познава бившия си партньор. Жената разказва дълга история за различни видове тормоз - физически, психически, финансов. По време на връзката им мъжът често гони Яна от дома им, но след месец-два тя се връща.

През 2022 г. година, след като отношенията им окончателно са прекратени, Яна пуска няколко жалби срещу Д.Т. - за нанасяне на щети по колата ѝ, което е заснето във видеозапис, както и за закани с убийство.

Вижте също "Съучастници чрез бездействието си". Продължаваме да броим жертвите на домашното насилие

По тези сигнали има две досъдебни производства, по които към днешна дата все още няма повдигнати обвинения. От прокуратурата отговориха на Свободна Европа единствено, че разследванията са към своя край. Яна обаче не се чувства защитена от институциите.

Няколко месеца след подаването на тези сигнали, тя е пребита посред бял ден на тротоара пред дома си. Дъщеря ѝ вижда всичко, а бившият ѝ мъж твърди, че през цялото време той е бил жертвата.

"Балон, който се пука"

Яна се събира с Д.Т. през юли 2018 г. и забременява още през септември същата година.

Беше любов от пръв поглед.

„Беше любов от пръв поглед. Казваше всичко, което една жена иска да чуе“, казва Яна. „Но това е балон, който се пука.“

По думите ѝ първият случай на агресия идва скоро - през ноември 2018 г. Тогава тя решава да попита Д.Т. дали наистина живеят под наем, както е чула от своя приятелка. По думите на Яна той започва да я обижда, събаря я на земята и посяга да ѝ удари шамар. Тя се прикрива с ръка, а при удара той чупи пръста ѝ.

Вижте също "Отвори си устата, сега ще те застрелям." Как една жена се спаси след 16 години насилие

„Беше късно вечерта, когато излязохме от „Пирогов“, разказва тя. „Прибрахме се и той ми каза: „Сега се махаш и ми изчезваш от живота.“ Събра багажа, набута го в колата и буквално ме изхвърли.“

Свободна Европа се свърза с Д.Т., който отрече някога да е посягал на Яна. Мъжът твърди, че всъщност той е „потърпевшият и битият от нея“. Той все пак потвърждава, че неколкократно е гонил бившата си приятелка от дома им. Като причина посочва, че тя го е обиждала и нападала, както и че е искала скъпи подаръци.

„Винаги е било за материалните неща. След всички тези скандали съм ѝ събирал багажа и съм я гонел“, казва той пред Свободна Европа.

Отношенията между двамата ескалират след раждането на дъщеря им. „Когато бебето беше на 1 месец, той започна много да ми се заканва и аз го записвах. Казваше, че ще ме убие „до 3 часа тази нощ“, споделя жената.

Яна и дъщеря ѝ.

Не исках да съм самотна майка.

Д.Т. отрича да я е заплашвал с убийство и казва, че тя е заплашвала него.

Няколко пъти по време на връзката им Яна вика полиция. Веднъж подава сигнал и до „Асоциация Анимус“, но казва, че нищо не е последвало от това.

„Може би съм луда“, казва Яна. „И в същото време го обичах, баща на детето ми е. Не исках да съм самотна майка.“

Поредица от жалби и дела

През април 2021 г. двамата прекратяват връзката си. През ноември Яна минава покрай дома на Д.Т. и вижда непозната кола, паркирана отпред. Успява да открие собственичката и научава, че тя има съпруг. Яна се свързва с него и му разказва за връзката на жена му. Това води до развода на настоящата приятелка на Д.Т.

На въпроса защо е направила това, Яна признава, че в онзи момент е изпитвала ревност, но вече не иска да има нищо общо с Д.Т. Тя казва, че след тази случка започва да получава „подигравателни съобщения“ от мъжа и неговата приятелка. Тя завежда и частно дело, по което претендира, че Яна ѝ е отправяла обиди в чат приложение.

Вижте също Партньорът пребива, хирургът зашива. А после какво?

„Той ме обвиняваше, че аз съм я развела. Позволявала съм си да си изпусна нервите“, казва Яна. „Но вече не го правя.“

Година по-късно, през септември 2022 г., колата на Яна е потрошена. Тя подозира бившия си партньор, тъй като го разпознава на видеозапис от охранителна камера.

Яна подава жалба в прокуратурата, а по време на разговорите с нея разследващите научават за записите ѝ със заплахи с убийство от страна на Д.Т. За тези закани са образувани двете досъдебни производства в СРП.

Работи се активно.

От прокуратурата казаха пред Свободна Европа, че в хода на разследванията вече са разпитани свидетели, изискани са справки от мобилни оператори и са назначени няколко експертизи, от които се очакват резултати.

„Работи се активно по всички сигнали на дамата“, казват още от СРП, без обаче да дадат прогноза кога делата ще влязат в съда.

Вижте също "Малки стъпки". Какво има и какво няма в променения Закон за защита от домашното насилие

През януари, малко след образуването на двете производства, Яна разказва как с дъщеря ѝ са били пресрещнати от двама мъже с качулки, които също са заплашили жената с убийство. Яна подозира, че Д.Т. стои зад това. Пред Свободна Европа той определя това твърдение като „лъжа, която Яна си е съчинила“.

Какво правят институциите

На 16 юли 2023 г. Яна се озовава в „Пирогов“ с мозъчно сътресение. В болницата тя вижда бившия си партньор и приятелката му, която си издава медицинско удостоверение.

По време на престоя си в „Пирогов“ Яна се опитва да подаде сигнал в полицията, но не успява. Казват ѝ, че трябва да отиде на място в районното управление. Тя описва реакцията на полицаите към нея с думите: „бездействие, бездушие и раздразнителност“.

Епикризата на Яна от „Пирогов“, която показва, че тя е имала мозъчно сътресение.

От болничния персонал обаче Яна среща съчувствие и разбиране. Предполага, че там често се занимават със случаи на пострадали от насилие жени. Само един лекар ѝ казва: „Сигурно нещо си го ядосала, щом те е нашамарил...“

Веднага след като я изписват на 20 юли, Яна подава сигнал в прокуратурата. На 21 юли е разпоредена проверка по случая в Четвърто Районно полицейско управление. Тя продължава и до днес.

Още докато е в болницата, Яна подава молба за заповед за незабавна защита по Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Такава е издадена от съда срещу Д.Т. на 20 юли.

Подобна заповед, датирана седмица по-късно, има и срещу Яна от страна на Д.Т. - със задължение тя „да се въздържа от домашно насилие“ срещу мъжа и общото им дете. Свободна Европа се запозна и с двата документа.

Заповедта за незабавна защита на Яна Б. по ЗЗДН, издадена на 20 юли.

Прави впечатление, че заповедта срещу Яна я задължава да посещава програма за овладяване на гнева, но за Д.Т. няма такова изискване. Яна подава нова молба с искане мъжът да бъде насочен към същите курсове, както и да му бъде забранено да доближава дъщеря им на по-малко от 100 метра. Съдът не уважава нейните искания.

Д.Т. демонстрира чувство на безнаказаност.

„Адвокатката ми е потресена как пише да се въздържам от агресия спрямо него и детето, след като детето живее при мен и аз съм с родителските права“, казва Яна.

Тежкият случай на насилие срещу 18-годишно момиче от Стара Загора, за който се разбра на 28 юли, подтиква Яна да разкаже публично за своите проблеми. Оттогава насам още много жени разказаха как те или техни близки са станали жертва на посегателства.

Сега Яна очаква разследващите да се задействат по-бързо и процесът да бъде публичен.

„Това май е утопия. [Д.Т.] демонстрира чувство на безнаказаност и че е над закона“, казва Яна. „Защото той това вижда във времето. Аз пищя и нищо не се случва.“

* КОРЕКЦИЯ: Абзацът е добавен на 21 август 2023 г.

Your browser doesn’t support HTML5

"Формулировката е абсурдна". Какво се случи след протестите срещу насилието над жени