"Бях срината психически". Отвлечена и бита жена в Стара Загора се оплака, че делото се бави повече от година

Диляна Катранджиева

На фона на масови протести заради обезобразяването на млада жена в Стара Загора, друга жена от града се оплака, че делото срещу бившия ѝ мъж се бави повече от година.

През 2022 г. Диляна Катранджиева е отвлечена и бита с часове, за което обвинява бащата на двете си деца. По думите ѝ пред Нова телевизия в четвъртък година и половина по-късно обвинителен акт по случая все още не е внесен в съда. А през това време тормозът над нея продължава, но жалбите не водят до резултат, твърди Катранджиева.

Свободна Европа изпрати писмено запитване за хода на разследването до прокуратурата в Стара Загора, но оттам засега не са върнали отговори.

След 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, която беше пребита, рязана с макетен нож и остригана, Катранджиева е втората жертва на насилие в града, която разказва своята история публично. По нейни думи бившият ѝ приятел и обвиненият за нападението над Михайлова - Георги Георгиев, се познават.

"Заплахите продължават, не спира да ме качва в социалните мрежи от друг профил - този на малолетния си син. Унижението продължава. Не знам какво да очаквам във всеки един момент", казва тя.

Катранджиева и нейният предполагаем насилник нямат брак, имат обаче две деца. Те се разделят през 2018 г., когато тя го напуска. Оттогава ѝ се налага няколко пъти да бъде в кризисен център за жени, пострадали от домашно насилие.

Тя определя като "жестоки" получените травми, сред които мозъчно сътресение, счупени ребра и зъби, счупена ключица. "Бях срината психически", разказва жената за отвличането и побоя си.

Вижте също Кой какво (не) направи, за да се окаже на свобода Георги Георгиев, обвинен за обезобразената жена

Катранджиева твърди още, че жалбите ѝ не са довели до ограничаване на контакта ѝ с бившия ѝ мъж и той продължава да я следи. Дори си наема квартира, която е близо до дома на Катранджиева.

По думите ѝ той ѝ нанася побой още през 2014 г., след което обръсва главата ѝ. Тогава тя също подава жалба за домашно насилие, но по думите ѝ липсва институционална реакция.

"Не мога да си дам обяснение защо го правят. Просто явно си мислят, че по този начин ще унижат жената и ще я сринат тотално", казва тя за подстригването на косите.

Според информация на Нова телевизия делото първоначално е образувано в Районната прокуратура в Стара Загора, а след това е прехвърлено в Окръжната прокуратура в града. Оттам са уточнили единствено, че се изчакват резултатите от различни експертизи, тъй като искат да повдигнат по-тежко обвинение на заподозрения.

В края на юли случаят на Дебора Михайлова насочи общественото внимание към насилието над жени, което често остава безнаказано. В края на юни приятелят ѝ нанася 21 порезни рани с макетен нож, чупи носа ѝ и остригва косата ѝ.

След подадена жалба съдът и медицинската експертиза отсъждат, че става въпрос за лека телесна повреда. Поради това Георги Георгиев е пуснат на свобода единствено срещу парична гаранция, макар да е в пробация заради друго престъпление.

В понеделник това доведе до масови протести в цялата страна. Ден по-рано прокуратурата отново се активизира и задържа Георгиев, но този път заради отправени закани за убийство към момичето.

Вижте също "Малки стъпки". Какво има и какво няма в променения Закон за защита от домашното насилие