Три минути: Доган се кандидатира за депутат. Русия иска да наказва русофобията

Ахмед Доган със съпредседателя на ДПС Джевдет Чакъров

Най-важното тази сутрин:

  • Ахмед Доган ще води листи
  • В Русия искат да наказват русофобията
  • Какво става с “Машината” от сайтове гъби

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган ще води листите в Кърджали и Разград на ръководената от него фракция на движението на изборите на 27 октомври. Доган за последно е бил депутат до 2013 г. Можете да си припомните кой е той тук.

А тук можете да проверите кои са водачите на листите на всички основни партии.

В една от редките си публични изяви Доган каза, че Делян Пеевски, когото не спомена поименно, застрашава демокрацията в България и добави, че членовете на ДПС трябва да се извинят на обществото и на своите избиратели за “това явление”. Доган и Пеевски са в конфликт от месеци и фракциите около тях ще се явят отделно на изборите.

Преди вота се очакват управленски програми и заявки за партньорства, но на преден план изскачат теми за ограничаване на права - от ЛГБТ, през неправителствен сектор, до други малцинства. Вижте тук кои са партиите, които използват език на омразата.

Отстраняването на Станимир Михайлов от поста му на управител на здравната каса е било незаконно, реши Конституционният съд. Михайлов, предложен за поста от ПП-ДБ, беше отстранен през април с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Възраждане”.

Какво става в Близкия изток

Ливан твърди, че близо 500 души, сред които жени и деца, са загинали при израелски удари. Ливанската шиитска групировка Хизбула изстреля нови ракети срещу Израел. Първият дипломат на ЕС определи случващото се като “почти на ръба на тотална война”.

Седмица по-рано координирана атака с пейджъри уби десетки и рани хиляди в Ливан и Сирия.

Докъде ще стигне конфликтът и какво може да последва? В Студио България с Генка Шикерова говори журналистът Руслан Трад.

Абонирайте се за канала ни в YouTube за още интересни разговори с ключови личности и видеосъдържание. А ако предпочитате да слушате този разговор, можете да го направите в канала на предаването в Spotify.

Западът все повече обръща внимание на сътрудничеството в отбраната със страните от Азия. Причините са много, но една от тях е опитът за възпиране на Китай. Владимир Шопов анализира кои са силните и слабите страни на тази стратегия.

Как Русия иска да наказва русофобията

Украйна съобщи, че Русия е изстреляла четири ракети и 81 дрона по украинска територия за една нощ. От тях 66 са свалени, а 13 са паднали в няколко украински области.

Две жени в Русия получиха обвинения за провеждане на неразрешено публично събитие. Това стана, след като участваха в демонстрация в Москва на съпруги и майки на мобилизирани руснаци, които поискаха мъжете да бъдат върнати от фронта в Украйна.

В Москва има идеи и за търсене на отговорност от чужденци зад граница за “русофобия”. Руски депутати предлагат русофобията да бъде обявена за престъпление и я дефинират като дискриминация срещу руски граждани от чужденци. Те искат съдебните процеси да могат да се провеждат и в отсъствието на обвиняемия.

Какво става с “Машината” за сайтове гъби

Проруската пропаганда намалява, но стройната мрежа от сайтове, които я разпространяваха, се ориентира към вътрешната политика в България. Има си фаворит - Делян Пеевски, и мишени - най-вече гражданското общество и ПП-ДБ. Препоръчвам ви тази история, която проследява какво се случва с “Машината” от сайтове гъби.

Телеграм вече ще предоставя на служби за сигурност данни за свои потребители, ако исканията им са основателни, каза създателят му Павел Дуров. Той беше арестуван и обвинен за това, че платформата отказва да сътрудничи на френските власти при разследвания на тежки престъпления, извършвани чрез приложението.

Ако този бюлетин ви е полезен, изпратете го на приятели и им препоръчайте да се абонират и те.

И три препоръки

Има една комисия от историци от България и Северна Македония, от която се очаква да намери съгласие по спорни въпроси. Но в работата ѝ по-често се говори за “национални интереси”, отколкото за консенсус. А сега дойдоха и промени в състава ѝ. Стефан Дечев анализира какво следва от това.

Трансфъгърашкото шосе в Румъния сега е туристическа атракция. Но проектът за път през високата над 2500 метра планина Фъгъраш всъщност възниква като предпазна мярка срещу евентуално нахлуване на съветски войски. Историята му е разказана тук.

Дълги години той е един от най-търсените аниматори в Холивуд. Работи за най-големите световни филмови студиа и създава образите на култови фентъзи герои. Сега Владимир Тодоров разказа за пътя си в света на киното в книга. Той е човек на деня.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Елица Симеонова