Украински морски пехотинци са установили плацдарм на левия бряг на Днепър

Група украински морски пехотинци отплава от брега на река Днепър на фронтовата линия край Херсон. Снимката е от 14 октомври 2023 г.

Украински морски пехотинци и други части са успели дa се установят на левия бряг на река Днепър и да подсигурят няколко плацдарма за бъдещи атаки, съобщи в петък командването на Морската пехота на Украйна във Фейсбук.

Официалното съобщение за създаването на плацдарм на територия, контролирана от Русия, идва на фона на ситуацията на фронта, която беше наречена "патова" от командира на армията на Украйна генерал Валерий Залужний. В статия в The Economist той сравни войната с Първата световна война, когато е имало паритет, който е можело да бъде променен само от технологична или тактическа революция.

Малко по-късно президентът на Украйна Володимир Зеленски публикува в социалните мрежи снимки на украинските защитници на левия бряг на река Днепър в Херсонска област и им благодари за напредъка.

"Левият бряг на Херсонска област. Нашите воини. Благодарим ви за вашата сила, за това, че се движите напред! Слава на всеки, който връща свободата и справедливостта на Украйна", написа Зеленски.

Ръководителят на Канцеларията на президента Андрей Ермак каза, че украинските въоръжени сили уверено се придвижват към временно окупирания Крим.

Според съобщението на Морската пехота на Украйна по време на боевете руските окупатори са понесли големи загуби в жива сила и техника. От началото на операцията по установяване на плацдарм в контролираната от Русия територия загубите на руската армия са 1216 убити и 2217 ранени. Унищожени са десетки танкове, артилерийски систтеми и други според съобщението.

Няколкото предмостия, през които се предполага, че могат да бъдат прехвърляни въоръжение и войници, се намират в отсечка, която е дълга около 40-50 км. Тя се намира срещу освободения преди година Херсон и по течението на реката.

Покажете още

Все още няма официални данни за мащаба на украинските сили на левия бряг. Според съобщения на руски и украински военни канали в Телеграм през Днепър са прехвърлени не само десетки войници (според някои източници стотици), но и тежка техника. Русия е изтеглила войници от други горещи точки по 1200-километровата фронтова линия и ги е изпратила за подсилване на участъка на Днепър.

Преди дни руските държавни информационни агенции ТАСС и РИА Новости публикуваха съобщение, което после изтриха. В него се съобщаваше за “тактическо изтегляне на по-изгодни позиции” на руските войски на Днепър. От руското министерство на отбраната, на което първоначални се позоваха агенциите, нарекоха съобщението провокация.

В началото на юни 2023 г. украинските войски започнаха контраофанзива. Те пробиха част от отбранителните съоръжения, известни като линията Суровикин, близо до Орихив. Настъплението им беше спряно. През октомври Русия започна собствена офанзива, съсредоточена главно върху Авдиивка, който е предградие на регионалната столица Донецк - град, който Русия контролира още от 2014 г.

Вижте също Войната: Сателитни снимки показват разрушенията след удара по руски военен склад