НАП не изпълнява политически поръчки, каза директорът на агенцията Румен Спецов

Rumen Spetsov - Rumen Specov - National Revenue Agency

Националната агенция за приходите (НАП) не изпълнява политически поръчки и нито финансовият министър Асен Василев, нито премиерът Николай Денков са правели опити да нареждат на агенцията кого да проверява. Това каза изпълнителният директор на НАП Румен Спецов в интервю за Нова в неделя.

По думи на спецов агенцията е обвинявана в това, че върху нея се оказва политическо влияние, но това не е вярно.

„Затова го казвам и държа да го подчертая, че ние като като ръководство (на НАП) искаме да има единствено честност и равнопоставеност", каза Спецов.

Вижте също Кабинетът върна Румен Спецов като шеф на НАП

Той отговори и на въпроси за проверките, които НАП прави на известни български бизнесмени или политици като Васил Божков и Бойко Борисов.

За хазартния бизнесмен Васил Божков, който е санкциониран от САЩ за корупция по глобалния закон „Магнитски“, Спецов каза, че част от направените проверки до момента не са намерили нарушения.

В съда продължават десетките дела между НАП и фирмите на Божков обаче.

На отговор за разследването, обвързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, известно като „Барселонагейт“, Спецов не отговори, но каза, че то продължава.

Спецов съобщи, че НАП ще провери цялата финансова дейност на Българския футболен съюз (БФС).

"Очаквам всичко да е наред, когато приключат проверките НАП ще изнесе данните", уточни той. Често пъти обаче НАП не съобщава резултатите от ключови свои контролни производства въпреки обещанията за прозрачност.

Вижте също "Борисов намира следващия бащица". Какви зависимости има в БФС

Във връзка със започналите през седмицата от НАП продажби на търг на автомобили, конфискувани от пияни и дрогирани шофьори, Спецов отбеляза, че се надява след като се продават първите автомобили, останалите шофьори "да проявяват повече внимание".

Шефът на НАП каза още, че бившата му фирма "Гранекс Трейдър" все още не е платила данъчните си задължения за 1.5 млн. лв. Той обясни, че бил продал фирмата, преди тя да натрупа задълженията. В същото време документи разкриват, че преди да продаде фирмата, Спецов е разполагал с ревизионния доклад на НАП, съдържащ сумата, която впоследствие е била начислена, пише Mediapool.

Спецов беше назначен на поста от служебния кабинет на Стефан Янев през май 2021 г. по предложение на тогавашния финансов министър Асен Василев. Той остана начело на НАП по време на кабинета на Кирил Петков и беше освободен през август 2022 г., когато президентът Румен Радев назначи служебния кабинет с премиер Гълъб Донев.

Тогава Спецов каза, че служебната министърка на финансите Росица Велкова-Желева му е съобщила, че причините за уволнението са политически.

Toй беше върнат на поста през юни 2023 г. отново от правителството на ПП-ДБ, в което финансов министър е Асен Василев.

Малко преди Спецов да бъде уволнен от НАП миналата година, Софийската градска прокуратура започна разследване заради продажбата на неговата фирма "Гранкес Трейдър". Това е негово дружество, което той е продал на малоимотно лице.

Вижте също "Поредна игра". Иска ли България да изгони "Лукойл"