След "Осемте джуджета" и ареста на Тупарев. Сарафов иска наказание за Димитър Франтишек Петров

Прокурор Димитър Франтишек Петров

Забавени и провалени разследвания, заобикаляне на принципа за случайно разпределение на делата, постановяване на арест без необходимите по закон основания. Това са част от констатациите в доклад от проверка на работата на прокурор Димитър Франтишек Петров, обхванала периода от края на юни 2021 до края на юни 2024 г.

Това е поводът временният главен прокурор Борислав Сарафов да предложи в сряда на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да образува дисциплинарно производство срещу Франтишек.

Той е бивш ръководител на закритата Специализирана прокуратура, където преди това беше и заместник на Иван Гешев, докато тази структура се оглавяваше от него. Името на Димитър Франтишек Петров нашумя за последно в края на юни, когато той се оказа прокурор по делото срещу продуцента Нико Тупарев. Той беше задържан с постановление на Франтишек, но след това съдът го освободи, а прокуратурата се отказа да настоява за задържането му.

Вижте също "Въпрос на покровител е". Как арестът на продуцента Нико Тупарев напомни за "Осемте джуджета"

Именно след този случай Франтишек беше командирован за три месеца в Районната прокуратура в Смолян, а Сарафов разпореди подробна проверка на работата му три години назад. Сега от пресслужбата на държавното обвинение съобщават, че тя е констатирала "редица допуснати нарушения".

През лятото на 2020 г. Франтишек се оказа замесен и в аферата "Осемте джуджета". Името му многократно беше споменато от основния потърпевш в случая - асансьорният производител Илия Златанов, който разказа как издирваният в момента бивш следовател Петьо Петров-Еврото е заграбил част от бизнеса му.

Към онзи момент Франтишек още оглавяваше спецпрокуратурата, но за него така и нямаше последствия. Дори и след като Гешев беше уволнен от ВСС като главен прокурор, а наследникът му Сарафов разкри, че проверка за аферата умишлено е била потулена.

Междувременно Франтишек беше командирован във Върховната касационна прокуратура (ВКП), а накрая се озова в Софийската градска прокуратура (СГП). Именно там той водеше разследването срещу Нико Тупарев за финансова злоупотреба, определено от продуцента като "целенасочена репресия".

Последвалата след този случай проверка на работата на Франтишек е констатирала "неоправдано забавяне на дела", липса на "ефективно ръководство и надзор" над разследвания, както и "изключително неправилна, тенденциозна и незаконосъобразна оценка на факти и обстоятелства" по конкретни случаи.

"При проверката на едно от делата е установено целенасочено поведение на прокурор Петров за заобикаляне на изискването на закона за случайно разпределение на преписките и делата. Впоследствие е било образувано досъдебно производство, по което е привлечен обвиняем и той е бил задържан за срок до 72 часа, без да са налице основания за това", съобщава прокуратурата без да уточнява за кой казус става дума.

Вижте също От "Осемте джуджета" до Върховната прокуратура. Как се издигна Димитър Франтишек Петров

Свободна Европа отправи запитване да прокурорския пресцентър, но оттам не успяха да уточнят кое е конкретното разследване, по което Франтишек е постановил незаконен арест.

Посочените в доклада обстоятелства обаче напомнят именно за делото срещу Тупарев, по което съдът отмени задържането му още на първа инстанция заради липса на законови основания. А горестоящата Софийска апелативна прокуратура (САП) се отказа да поддържа искането на Франтишек.

Димитър Франтишек Петров е известен с работата си по някои обществено значими дела и преди случаите с Тупарев и "Осемте джуджета". Както и с отказите си да образува разследвания срещу емблематични фигури като участниците в скандалните записи от "Яневагейт" и санкционирания за корупция от САЩ и Великобритания съпредседател на ДПС Делян Пеевски, например.

Прокурорът беше част от антикорупционното звено в Софийската градска прокуратура и лично наблюдаваше знакови процеси като тези срещу бившия премиер Сергей Станишев, експредседателката на Софийския градски съд Владимира Янева и бившия директор на "Вътрешна сигурност" в МВР Тодор Костадинов.

Франтишек наблюдаваше и едно от делата срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров и заместника му Десислав Чуколов след поредицата им от нахлувания в НАТФИЗ и близък до академията магазин през есента на 2015 г.

Освен това той постанови отказ да образува разследване за набеждаване срещу Пеевски, след като прокуратурата се отказа да разследва сигнала на депутата за готвено срещу него покушение през 2014 г. Същият обвинител през 2016 г. прекрати и досъдебното производство по "Яневагейт". Мотивите му за тези актове не бяха обявени публично.

Ако Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство срещу Франтишек и той потвърди, че той е извършил посочените в доклада нарушения, най-тежкото възможно наказание е уволнение.

Вижте също "Като нямаме доказателства, ще си ги донесем". Кой е Петьо Еврото