ГЕРБ номинира Десислава Атанасова за конституционен съдия. "Възраждане" издигна своя депутатка

Десислава Атанасова има юридическо образование, но няма магистратски опит

Номинацията на ГЕРБ за Конституционния съд (КС) е депутатката Десислава Атанасова, съобщи в Народното събрание лидерът на партията Бойко Борисов. "Възраждане" също издигна кандидат - Цвета Рангелова от парламентарната група.

Новината идва, след като "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ) издигнаха официално в сряда бившия върховен съдия Борислав Белазелков за член на КС.

Вижте също Президентът, конституционните промени и ретроградната роля на Великото народно събрание

Парламентът трябва да попълни две места от своята квота в институцията, като срокът за издигане на кандидати изтича в 18 часа в четвъртък.

КС работи в непълен състав от ноември 2021 г., когато изтече мандатът на Анастас Анастасов, а през март 2022 г. изтече и този на Гроздан Илиев - като и двамата бяха от квотата на НС. Оттогава съдът заседава в състав от десетима членове.

"Познавате я всички, от последните девет парламента, във всички правни комисии, с изключителен юридически опит, голямо законотворчество, десетки закони", мотивира Борисов избора на Атанасова, която освен дългогодишен депутат е и бивш министър на здравеопазването в едно от правителствата му (2012-2013 г.).

Той добави, че е "абсолютно убеден, че тя ще се справи добре", като отбеляза, че ГЕРБ са имали и други варианти за кандидати.

"Липсва ми магистратски опит, но имам парламентарен. Били сме и на власт, и като опозиция. Ако моята кандидатура получи подкрепа, ще се стремя да пазя правото дори от закона", каза Атанасова.

Тя е завършила право, политология и европейска интеграция. Била е адвокат и юрисконсулт.

Борислав Белазелков е специалист по търговско и гражданско право, преподавател и бивш съдия от Върховния касационен съд, където беше пенсиониран с почести през май 2021 г. В миналото той оглавяваше реформаторски настроения Съюз на съдиите в България (ССБ).

Рангелова е юрист със стаж над 21 години, "с богата адвокатска практика и процесуално представителство", пише в мотивите за издигането ѝ. Тя беше кандидат за кмет на Благоевград през есента, но спечели само 4.97% от гласовете.

Другата седмица предстои изслушване на претендентите в правната комисия и гласуване в пленарната зала. Решението се взима с обикновено мнозинство - минимум 121 гласа "за", ако са регистрирани и гласуват всички 240 депутати.

КС вече се произнесе, че мандатът на двамата нови конституционни съдии ще е 7 години, вместо обичайните 9, тъй като те ще довършват мандатите, започнали след оттеглянето на Анастасов и Илиев.

Вижте също Как се познава дали са добри промените в една конституция