Денков критикува СЕМ, че "не си върши работата". Съветът го обвини в непознаване на правомощията му

Премиерът Николай Денков

Съветът за електронни медии (СЕМ) обвини премиера Николай Денков в непознаване на правомощията на органа в своя позиция, публикувана във вторник. Позицията е подкрепена от всички членове на съвета освен от Пролет Велкова.

Ден по-рано Денков критикува СЕМ във видеоинтервю, че не се справя с контрола на дезинформацията. „Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин", каза Денков.

Според позицията на СЕМ изразеното от Денков "показва непознаване на правомощията" на СЕМ, определени в Закона за радиото и телевизията. „Съветът за електронни медии намира за недопустими оценките и внушенията, направени от министър-председателя по адрес на СЕМ“, пише още регулаторът.

„Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната“, гласи позицията.

По-късно във вторник Денков отговори, като каза на брифинг в Министерския съвет, че е "крайно време" СЕМ "да се опита да види какво може да направи, за да се справи с проблемите на дезинформацията, хибридните атаки и неспазването на етичните правила, а не да обяснява какво не може да направи".

Той препоръча на СЕМ да инициира дискусия по темите за дезинформацията, хибридните атаки и спазването на етичните правила, на която да бъдат поканени журналисти и университетски преподаватели.

Новината идва на фона на обвинения срещу председателката на СЕМ Соня Момчилова по-рано тази година, отново свързани с дезинформацията. През юни представителството на Киев осъди друго нейно изказване по повод убийствата, извършени от руската армия в украинския град Буча. Тогава тя определи новините и историите за кланетата, извършени от руската армия, като пропаганда на Украйна.

Това стана повод и членовете на СЕМ Пролет Велкова и Симона Велева да поискат оставката ѝ. Искането беше отхвърлено, защото останалите трима членове на съвета, излъчени от президента Румен Радев и от ГЕРБ, гласуваха против.

Думите ѝ бяха осъдени още от украинското посолство, от писмо на журналисти до парламента, както и от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ) .

Буча е малък град край Киев, който беше окупиран от Русия близо месец след началото на войната в Украйна 2022 г. След изтеглянето на руските сили от града по улиците му бяха открити множество тела, а на няколко места бяха намерени масови гробове. Киев обвини руската армия в масови убийства и военни престъпления.

Русия отрича да е извършила убийствата и твърди, че смъртните случаи са "инсценирани" от Украйна.

България и Европейският съюз определят събитията в Буча като престъпления и подкрепят търсенето на наказателна отговорност от страна на Русия.

Вижте също "От кого е платено". Как накрая се оказват виновни разследващите журналисти