"Да внимаваме с Русия". Денков отговори на думите на Путин, че Черноморието е руско

Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков призова в петък от Брюксел да се внимава с изказвания на руския президент Владимир Путин, които показват империалистични амбиции.

Това стана, след като в четвъртък по време на годишната си пресконференция Путин каза, че след руско-турските войни през XVIII век Черноморското крайбрежие е станало руско.

"Надявам се българското общество най-сетне да чуе, че има нужда от внимание в тази посока", каза премиерът по отношение на думите на руския президент.

Вижте също Волгин покани Митрофанова в БНР. Украинското посолство го обвини в грубо нарушение на стандартите

"Ако се върнем няколко години назад, ще видим имперските амбиции на Русия, които включват доста от сегашните държави, включително част от тези, които са в ЕС. В известен смисъл нищо ново", каза Денков. "От друга страна трябва да внимаваме за тези изказвания, защото преди изглеждаха като изказвания, след това се превърнаха в план за действие".

Денков каза още, че не би направил връзка между думите на руския президент и големия брой руски граждани, които притежават имоти по българското Черноморие.

Изказването на Путин идва на фона на продължаващата руска инвазия в Украйна.

По-рано тази седмица говорителката на външното министерство на Русия Мария Захарова отправи директни заплахи към България и обвини управляващите във "варварство" и "фашизъм" във връзка с решението на местните власти в София да премахнат Паметника на Съветската армия от центъра на София.

Той е построен с пропагандна цел от комунистическия режим близо 10 години след като СССР обявява война на България. По-късно българското правителство отхвърли руските обвинения и критикува Кремъл за непредизвиканата война на Русия в Украйна.

Your browser doesn’t support HTML5

Камчия. Парче от България, което е под властта на Москва