ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС ще работят върху регламент за управлението. Искат нови шефове на здравната каса

Бойко Борисов, Асен Василев, Христо Иванов, Делян Пеевски

“Продължаваме промяната - Демократична България” (ПП-ДБ), ГЕРБ и ДПС се договориха да изготвят общ регламент за вземане на управленски решения. Той ще засяга избора на ръководители на регулаторите, конституционните промени и реформата в службите.

Това съобщиха в петък лидерите Асен Василев (ПП), Христо Иванов (ДБ), Бойко Борисов (ГЕРБ) и Делян Пеевски (ДПС) след среща между трите формации.

Новината идва, след като по-рано през деня премиерът Николай Денков призова ГЕРБ да се придържа към първоначалните договорки за управлението и да подпише механизъм за вземане на решения.

Ден по-рано между ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС, които са партньори в управляващото мнозинство, възникна напрежение след избора на проф. Момчил Мавров за подуправител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

ПП-ДБ се противопоставиха на кандидатурата му, тъй като по тяхна информация за него са посочени “някои притеснителни неща” в доклад на ДАНС, внесен в секретното деловодство на Народното събрание.

Денков каза, че лично е виждал сигнал от ДАНС към прокуратурата за това, че Мавров е лобирал. "Назначаването на този човек на позиция, която е свързана с разпределението на осем млрд. лева годишно, е проблем и ГЕРБ и ДПС това го знаят", каза Денков.

"Договорките с ГЕРБ винаги са били едни и същи, че ние трябва да имаме съгласие хората, които се назначават, да бъдат приемливи и от двете страни", каза още той и призова да бъде разписан механизмът за вземане на решения между формациите в управлението, който е бил предложен на ГЕРБ още през лятото.

По негови думи с избора на Мавров е бил демонстриран "абсолютно неприемлив" начин за вземане на решения, който може да бъде опасен за развитието на страната, ако бъде приложен и при гласуването на конституционните промени и съставите на антикорупционната комисия и другите регулатори, които предстоят през следващите седмици.

ГЕРБ и ПП-ДБ се договориха за общо правителство с ротационен премиер в началото на юни, подкрепено и с гласове на ДПС. ПП-ДБ и ГЕРБ отричат, че управляват в коалиция, но в синхрон вземат решения за разпределение на ключови постове в министерствата, парламента и регулаторите.

"Нека, като подпишем, да е ясно мнозинството: ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС - за конституционно мнозинство, за регулатори, за служби, което поставиха те като условие. Всичко това да бъде описано в регламент, който да подпишем", каза Борисов по-късно в петък.

Регулатори са например здравната каса, антикорупционната комисия или Висшият съдебен съвет. Третата тема, спомената от Борисов, засяга реформата в специалните служби, за каквато настояват от ПП-ДБ.

Сега съпредседателят на ДБ Христо Иванов каза, че в израз на разбирателство ще бъдат поискани оставките както на избрания само преди 24 часа подуправител на НЗОК Мавров, така и на избрания в края на юли управител Станимир Михайлов, предложен от ПП-ДБ.

Пеевски каза, че новата процедура за избор на ръководство на НЗОК ще се случи по нов регламент.

По-рано случаят с Мавров предизвика директен спор между лидерите на парламентарните групи на ПП-ДБ и ДПС - Кирил Петков и Делян Пеевски.

Настоящият управител на НЗОК Станимир Михайлов беше избран по-рано през годината с гласовете на ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС. Той беше номинация на ПП-ДБ. Изборът му беше част от договорката между коалицията ѝ ГЕРБ за управител на БНБ да бъде избран Димитър Радев, а за председател на Сметната палата - бившият депутат от ГЕРБ Димитър Главчев.

Вижте също "Детето ти да излезе живо". Защо проблемите в Клиниката по детска онкохематология в София заседнаха във времето