Правителството не знае колко българи има в Ивицата Газа. София не може да ги евакуира сама, каза Денков

Премиерът Николай Денков

Премиерът Николай Денков каза пред журналисти във вторник, че правителството няма информация колко български граждани има в Ивицата Газа и че България не може сама да организира евакуацията им.

Новината идва, след като на 7 октомври палестинската паравоенна групировка Хамас, обявена за терористична от САЩ и Европейския съюз, започна масирана атака срещу Израел, който отговори, като обяви състояние на война.

"Част от гражданите, които са в Ивицата Газа, няма връзка с тях, така че няма как в момента да се предприеме акция по тяхното извеждане", каза Денков.

"Ясно е, че в момента там няма стабилна комуникация. Първо, да се успокои и да се види как могат тези хора да излязат. Този хуманитарен коридор няма как България да го организира. Това ще бъде част от общото усилие за хуманитарни коридори на всички чужденци, първо, а след това - и на всички жители, които са там", добави премиерът.

Денков добави, че ако се налага, ще има още евакуационни полети от Израел с правителствения самолет.

Следобед се очаква да се проведе заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет. Войната в Израел ще бъде обсъдена вечерта и от Европейския съвет, който ще я обсъди в онлайн формат.

От началото на войната българското правителство е осъществило до момента три полета за евакуация на български граждани от Израел.

По-рано външната министърка Мария Габриел каза, че България ще продължи да евакуациите, докато е необходимо, както и че няма данни за загинали български граждани в конфликта.

При необходимост от съдействие от посолството на България в Тел Авив, българските граждани могат да се свържат чрез спешния телефонен номер: + 972 54 595 4379, както и по електронната поща - Consulate.TelAviv@mfa.bg".

Вижте също Как да се ориентираме на картата: Израел, Газа, Западният бряг