Президентът Румен Радев насрочи местните избори за 29 октомври

Президентът Румен Радев по време на последните парламентарни избори през парил

Президентът Румен Радев насрочи провеждането на изборите за кметове и общински съветници за 29 октомври. Той е подписал указа за това в понеделник, съобщиха от президентството.

„Държавният глава определи датата след работна среща с представители на ръководството на Централната избирателна комисия. В разговора бяха обсъдени спецификите на местния вот и предстоящата работа по организацията на изборния процес“, пишат от пресслужбата на Радев.

Обявяването на дата за вота идва близо три месеца преди провеждането му. До момента много малко партии и независими кандидати са обявили намерението си да участват в изборите.

Една от партиите, които подкрепят правителството, „Продължаваме промяната – Демократична България“ издигна за свой кандидат за кмет на София предприемача Васил Терзиев. Неговата кандидатура беше подкрепена и от „Спаси София“, чийто лидер Борис Бонев ще бъде водач на листата за общински съветници.

Тази кандидатура предизвика сериозни полемики, а множество политически играчи я атакуваха публично в продължение на седмици.

Кандидата си за кмет на София обявиха още и от проруската „Възраждане“. Това е народният представител Деян Николов.

По-късно в надпреварата за столицата се включи и независимият Вили Лилков.

Вижте също Едновременно в сряда сутрин. Президент и три партии критикуват кандидата за столичен кмет Васил Терзиев