Съдът задължи "Пирогов" да даде подробна информация по случая "Даная"

Протест пред "Пирогов" заради казуса "Даная". Архивна снимка

Болница "Пирогов" е осъдена на последна инстанция да даде на фондация "Даная" подробна информация за заседанието на Медицинския съвет и Съвета по здравни грижи по случая "Даная", съобщи БНР.

От заседанието в началото на годината изтече запис, в който се чува как ръководители на болницата обсъждат как да излязат неопетнени от случая "Даная" и отправят заплахи към хората зад едноименната фондация.

Вижте също Въпроси и отговори. Какво се крие зад случая "Даная" в "Пирогов"

Фондацията носи името на 15-годишното момиче, което почина в "Пирогов" през пролетта на миналата година. Според близките ѝ смъртта е причинена от неглижиране, като лекарите отричат това.

Майката на детето Ани Стоянова и Кремена Кунева, бивш депутат от "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ), създадоха фондацията, която търси изясняване на случая.

Решението на Административния съд в Благоевград идва след обжалване на отказа на прокуратурата да разследва заплахите срещу фондация "Даная". Това стана през май, а месец по-рано прокуратурата прекрати образувано досъдебно производство за смъртта на Даная заради липса на данни за престъпление.

Според решението на съда ръководството на болницата трябва да плати и над 1000 лева за разноски по делото, спечелено от майката на Даная.

В рамките на 14 дни директорът на "Пирогов" Валентин Димитров трябва да даде официални отговори на 23 въпроса, изпратени от фондация "Даная". Сред тях: дали е обсъждан случаят с починалото преди година в Пирогов момиче, отправяни ли са закани срещу майката Ани Стоянова и срещу Кремена Кунева, отразено ли е това в протокола от заседанието.

Иска се и самият протокол. Пита се и дали са присъствали външни лица на заседанието и как участието на началници на клиники и отделения се съвместява с осигуряване на здравето на пациентите.

Сумата от 1010 лева, която "Пирогов" е осъдена да плати, ще бъде дарена за лечение на дете в чужбина, съобщиха от фондация "Даная".

Вижте също "Нито едно дете повече". Как смъртта на Даная предизвика разговор за "мафията" в болниците