Крис Хемсуърт, когото страхът от Алцхаймер накара да води по-пълноценен живот

Крис Хемсуърт през 2022 г. на премиерата на последния му хит - Extraction.

Познавате го като Тор – роля, за която австралиецът всеки път качва толкова мускулна маса, че тялото му да е достойно за Бога на гръмотевиците. Напоследък обаче супергероят се е посветил на това да подобри качеството си на живот. Той е Крис Хемсуърт, който на 11 август става на 40.

Когато се съгласява да води документалната поредица Limitless за National Geographic, Крис Хемсуърт не очаква, че тя ще промени живота му. В нея той се подлага на различни генетични тестове, за да научи повече за произхода си.

Всъщност научава, че генетично има повишен риск от Алцхаймер, само 2% от хората на света са така сериозно предразположени към болестта.

„Научих това, от което най-много се боях“, казва той в шоуто, когато научава лошата новина.

Това обаче не го отчайва, а го провокира да промени начина си на живот. Казва, че информацията го е накарала да осъзнае, че е смъртен, че смъртта е неизбежна и не е толкова далеч и затова трябва да заживее по-качествено.

Той се задълбочава в здравословното хранене, пречистването на организма, медитацията, но и започва да работи срещу неспокойствието си и липсата на търпение. Научава се да работи по-малко, за да може да прекарва повече време със съпругата си и трите им деца.

В свои интервюта започва да говори за това как хората трябва да избягват социалните мрежи и да не се интересуват от чуждите мнения. Стартира и приложение за здравословен начин на живот, спорт и отслабване. Казва, че с него помага на много хора да се почувстват по-добре.

Крис Хемсуърт през 2022 на премиерата на "Тор: Любов и гръмотевици".

Подобна промяна е възможна за Хемсуърт благодарение на много успешната му кариера в Холивуд. В рамките на десетилетие той става един от най-добре платените актьори в света.

Всичко започва през 2009 г., когато участва в "Стар Трек". Но първият му голям успех е участието му като Тор във филмите от вселената на "Марвел". Първият излиза през 2011 г. и му носи международна слава. Следват още много главни роли в големи продукции като поредицата „Отмъстителите“ (The Avengers), „С пълна газ“ (Rush), „Евакуация“ (Extraction), „Доктор Стрейндж“ (Doctor Strange) и други.

Крис Хемсуърт е роден на 11 август 1983 г. в Мелбърн, Австралия. Майка му и баща му не са актьори, но пък и той, и двамата му братя стават такива. Семейството израства между града и провинцията. Крис си спомня, че прекарват понякога месеци в австралийския аутбек, където е виждал редовно крокодили и биволи. Тук се запалва страстта му по природата и спорта на открито.

В последното си интервю за Vanity Fair Хемсуърт описва накратко новата си философия към живота.

„Живейте с най-голямото възможно чувство на благодарност и любов към живота“, казва той. „Става въпрос за по-добър живот в момента. Каквото и да правите в момента, за да облагодетелствате бъдещото си аз, има огромна полза за сегашното ви аз.“

Вижте също "В мир с грешките си". Антонио Бандерас, за когото вече е важно само удоволствието от играта